Terve.fi

Sanoilla on väliä

Sanoilla on väliä
Oletko koskaan ajatellut, mitä sanat sinulle merkitsevät?
Julkaistu 9.4.2014

Oletko koskaan ajatellut, mitä sanat sinulle merkitsevät? Sanoilla on meille itse kullekin iso merkitys – niiden avulla voit kommunikoida muiden kanssa, luoda tunteita, polttaa siltoja tai rakentaa niitä. Yhtä lailla sanat toimivat silloinkin, kun puhut itsellesi.

Puhumista itselle kutsutaan sisäiseksi puheeksi. Jokainen ihminen tekee sitä, tiedostipa hän sen tai ei. Sinäkin teet sitä joka päivä. Sisäinen puhe ei välttämättä tarkoita sitä, että puhut itseksesi ääneen vaan sitä, mitä sinä ajattelet itsestäsi.

Mietipä vaikka sitä hetkeä aamulla, kun katsot itseäsi peilistä. Millaisia ajatuksia mielessäsi herää? Ajatteletko, että  katseleepas minua tuolta peilistä viisaat ja kauniit silmät? Vai ajatteletko, että onpas väsyneet silmät ja eloton iho. Kumpi ajatus sinusta tuntuu mukavammalta?

Miten ajattelet itsestäsi?

Vastaavanlaisia tilanteita tulee päivittäin useita.  Sinulla herää ajatuksia vartalostasi; ajattelet olevasi lihava ja laiska tai sitten ajatellet olevasi timmissä kunnossa ja aikaansaava yksilö. Samoin ajattelet vaatteistasi: Minulla on nyt taas nämä vanhat vetimet. Vai ajatteletko, miten paidan väri saa sinut hehkumaan?

Ajatukset pyörivät myös tekemisissäsi; illalla mietit, mitä kaikkea jäi tänään tekemättä ja missä kaikessa alisuoriuduit tai sitten mietit, että miten huikeaa oli saada taas työssä asioista aikaiseksi ja että, miten hyvää lopputulosta syntyi.

Sisäinen puheesi kuitenkaan tähän lopu, vaan se jatkuu kaikessa; parisuhteessa, äitiydessä, rahan käytössä jne. Lista on miltei loputon.

Huomio sisäiseen puheeseen, ajatuksiin

Miksi sisäiseen puheeseen kannattaa sitten kiinnittää huomiota? Siksi, että sillä sinä luot elämääsi todellisuutta. Mikäli koko ajan arvostelet ja sätit itseäsi, niin tulet kehittäneeksi itsellesi huonon itsetunnon, epävarmuutta ja kasan epäonnistumisia. Ajattelemalla itsestäsi rakentavasti parannat itsetuntoasi, itsevarmuuttasi ja luot onnistumisia.

Ajatukset luovat todellisuutta. Kaikkea toimintaa edeltää nimittäin ajatus. Sinä et kävele, ellet ensin ajattele kävelemistä. Kehosi ei liiku ilman käskyä. Sinä et tee ruokaa, ellei ajatuksesi ohjaa sinua tekemään sitä. Sinä et tapaa ystäviäsi, ellet ajattele tehdä niin. Sinä et lukisi tätä tekstiä, ellet olisi jostain syystä ajatellut tehdä niin.

Ajatukset luovat tunteita

Ajatukset luovat myös tunteita. Ajattele hetki jotain ikävää asiaa itsestäsi. Millainen tunne tulee? Epämukava. Ajattele sitten jotain hyvää ominaisuutta itsessäsi. Millainen tunne nyt nousee pintaan? Mukava tietenkin.  Ajattelemalla ikäviä asioita luot elämääsi kasan epämukavia tunnetiloja. Ajattelemalla mukavia asioita luot elämääsi paljon positiivisia tunnetiloja.

Helppoa ja yksinkertaista, eikö totta? Sitä paitsi kuka valitsee ajatuksesi? Sinä itse. Sinulla on joka hetki vapaus valita, mitä sinä ajattelet itsestäsi. Sinä voit päättää nähdä itsesi viisaana, vahvana, onnistujana, kauniina, rakastettuna, mitä ikinä sitten haluatkin.

Parhaassa mahdollisessa seurassa

Me kaikki olemme epätäydellisiä, niin onnelliset kuin menestyvätkin ihmiset. Onnelliset ihmiset keskittyvät siihen, mikä heidän elämässään on hyvin ja ovat kiitollisia siitä. Menestyjät taas keskittyvät siihen, missä he ovat hyviä ja jalostavat oman lahjakkuutensa palvellakseen muita. Myös sinä voit tehdä samoin. Sinäkin voit keskittyä juuri nyt ajattelemaan niitä kauniita asioita, joita sinussa on. Se, mihin ajatukset keskittyvät, kasvaa elämässäsi.  Voit juuri nyt päättää ajatella, että olet huipputyyppi juuri sellaisena kuin sinä olet.

Voit joka hetki onnitella itseäsi onnistumisista, pienistäkin. Voit illan päätteeksi kirjoittaa päiväkirjaasi ajatuksiasi siitä, mistä sinä olet itsessäsi kiitollinen. Voit päättää hyväksyä itsesi sellaisena kuin sinä olet. Ja jos haluat lisää rakkautta elämääsi, voit katsoa peiliin ja kertoa sinua silmiin katsovalle ihmiselle: ”Rakastan sinua sellaisena kuin sinä olet.” Sen myötä voit päättää elää loppuelämäsi parhaassa mahdollisessa seurassa oman ihanan itsesi kera.

Lähde: Huippukuntoon.fi (nykyinen Kauneus & Terveys)

Kommentoi »