Terve.fi

Lapsen allerginen nuha on luultua pahempi ongelmaJos allerginen nuha ei ole vanhemmille sairautena tuttu, he voivat mieltää lapsen niiskutuksen normaaliksi flunssaksi. Allerginen nuha alkaa yleensä ilmetä 2–3 ikävuodesta eteenpäin. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että hoitamattomana allerginen nuha kasvattaa astman riskiä.

- Allergisen nuhan oireita ovat pitkäkestoinen nuha, aivastelu ja nenän kutina. Jos lapsi oireilee, vie hänet lääkäriin, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta painottaa.

- Allerginen nuha vaikuttaa unen laatuun, koska tukkoinen nenä vaikeuttaa hengittämistä. Tarha- tai koulupäivä tuntuu raskaalta huonosti nukutun yön jälkeen. Koululaisilla nuha voi vaikuttaa koulumenestykseen, sanoo allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Allergia- ja astmaliiton mukaan allerginen nuha vaikuttaa nukkumisen lisäksi liikkumiseen ja leikkimiseen.

- Siitepölyt ja eläinpölyt aiheuttavat allergista nuhaa. Siitepölyn aiheuttamana nuha on kausiluontoista ja eläinpölyn aiheuttama allerginen nuha on ympärivuotista, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta kertoo.

Leikki- ja kouluikäisistä joka kymmenes sairastaa allergista nuhaa. Koko väestössä noin 30 prosenttia sairastaa allergista nuhaa.

Lähde: Allergia- ja astmaliiton tiedote 31.3.2014

Lue lisää:

Allerginen nuha – Milloin lääkäriin?

Julkaistu: 31.3.2014