Terve.fi

Rannekkeiden teho uskon varassa

Rannekkeiden teho uskon varassa
Julkaistu: 20.3.2014

Tutkimukseen otettiin 65 nivelreumapotilasta, jotka jaettiin satunnaisesti neljään ryhmään. Yksi ryhmä käytti magneettiranneketta ja toinen ranneketta, jonka magneettisuutta oli heikennetty. Kolmas ryhmä sai rannekkeen jonka magneettisuus oli täysin poistettu ja neljäs kuparirannekkeen. Viiden viikon käytön jälkeen pidettiin viikon tauko, jonka jälkeen rannekkeita vaihdettiin. Tällä järjestelmällä kaikki kokeilivat jossain vaiheessa kaikkia rannekkeita. Koehenkilöt pitivät tarkkaa päiväkirjaa voinnistaan, toimintakyvystään ja nivelkivuistaan. Lisäksi heistä mitattiin toistuvasti useita tulehdusarvoja vajaan vuoden kestäneen tutkimuksen aikana.

Suuren tietomäärän analyysi osoitti, että rannekkeiden välillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa potilaiden kokeman nivelkivun, nivelturvotuksen tai toimintakyvyn suhteen. Rannekkeet eivät myöskään vaikuttaneet tulehdusarvoihin tai vähentäneet lääkityksen tarvetta. Sivuvaikutuksina ilmeni ihon ärsytystä, päänsärkyä ja metallin makua suussa.

Koehenkilöitä pyydettiin arvaamaan, mikä ranneke oli ollut magneetiton lumeranneke. Arviot jakautuivat täysin sattumanvaraisesti, mikä osoitti koeasetelman onnistuneen hyvin. Jotkut tietysti tunnistivat voimakkaimman magneettirannekkeen, kun se tarrasi vaikkapa jääkaapin oveen.

Mikä saa sitten avaruusajan ihmisen käyttämään tällaisia rannekkeita? Niiden teho perustuu plasebo- eli lumevaikutukseen, jota viime aikoina on paljon tutkittu. Erityisesti kivun hoidossa lumevaikutus on selvä, ja monet potilaat tuntevat saavansa apua lumeesta. Jos rannekkeet oloa helpottavat, kannattaa hankkia mahdollisimman laadukas tuote. Huonosta rannekkeesta liukeneva nikkeli ja kupari voivat aiheuttaa herkistymistä ja hankalan ihottuman, joka ei lumehoidolla parane.

Lähde: PLoS ONE 8(9): e71529. doi:10.1371/journal.pone.0071529

Lue lisää kivun hoidosta

Kommentoi »