Terve.fi

Kolme kaljaa päivässä aikaistaa muistin heikentymistä

Kolme kaljaa päivässä aikaistaa muistin heikentymistä
Julkaistu: 17.1.2014

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja niiden perusteella muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikentyvät jopa kuusi vuotta aikaisemmin miehillä, jotka juovat päivittäin vähintään kolme olutta, drinkkiä tai viinilasillista. Tämä havaitaan verrattuna yhden tai korkeintaan kaksi annosta päivässä juoviin sekä raittiisiin miehiin. Raittiiden ja kohtuukäyttäjien muistissa ei havaittu eroja.

Brittitutkijoiden havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä valtaosa alkoholin muistivaikutuksia koskevista tutkimuksista on tarkastellut iäkkäitä potilaita. Nyt julkaistut tulokset antavat tervetullutta lisätietoa keski-ikäisten alkoholinkulutuksen vaikutuksista.

Tutkimuksessa 5 000 miehen ja 2 000 naisen alkoholinkulutus selvitettiin kolmesti kymmenvuotisen seurannan aikana. Kun osallistujat olivat keskimäärin 56-vuotiaita, heille tehtiin myös muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja kuten päättelykykyä ja tarkkaavaisuutta mittaavia testejä. Osallistujat testattiin kolmesti seurannan aikana.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2014

Lue myös:

Kommentoi »