Terve.fi

Seksi - lääkäri ei aina ota sitä puheeksi nuoren kanssa

Seksi - lääkäri ei aina ota sitä puheeksi nuoren kanssa
Keskimäärin 36 sekuntia. Jos lääkäri puhuu seksistä ja seksuaalisuudesta teinin kanssa, keskimäärin tällainen aika aiheeseen käytetään...
Julkaistu: 7.1.2014

Keskimäärin 36 sekuntia. Jos lääkäri puhuu seksistä ja seksuaalisuudesta teinin kanssa rutiinitarkastuskäynnin aikana, keskimäärin tällainen aika aiheeseen käytetään, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.

Aina näistä asioista ei puhuta ollenkaan. Yksi kolmasosa teineistä poistuu vastaanotolta ilman, että käynnin aikana on sanottu sanaakaan seksistä.

Nuorten vastaanottokäynneistä 65 prosentissa keskusteltiin seksuaalisesta sisällöstä, kertoo JAMA Pediatricsissa julkaistu tutkimus. Kun aihe otetaan esille, ollaan ylimalkaisia, tiivistävät tutkijat.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että jos seksistä puhuttiin, useimmiten äänessä oli lääkäri, jonka kysymyksiin nuori vastasi joko kyllä tai ei – tai kokonaan vaikenemalla.

Tyttöjen kanssa puhutaan useammin

Tyttöjen kanssa lääkärit puhuivat seksistä todennäköisemmin kuin poikien kanssa. Lisäksi aihe otettiin esille sitä varmemmin, mitä vanhempi teini oli vastaanottokäynnillä.

Tutkijat päättelevät, että tarvitaan lisää tutkimusta: pitää kehittää tehokkaita strategioita lääkärien avuksi, jotta nuoria saataisiin keskustelemaan seksuaaliaiheista ja heitä voitaisiin tukea terveeseen seksuaaliseen kehitykseen.

Tutkimuksessa oli mukana 253 nuorta, joiden keskimääräinen ikä oli reilut 14 vuotta. Lääkäreitä oli mukana 49, joista 82 prosenttia pediatreja. Tutkijat huomauttavat, että on mahdollista, että käyntien nauhoittaminen on estänyt puhumasta seksistä.

Sitkeä puhe voi saada nuoren osallistumaan

Lääkäri Bradley O. Boekeloon arvioi kirjoituksessaan JAMA Pediatricsissa, että nuoria saattaa estää puhumasta seksistä lääkärin kanssa se, ettei ymmärretä, miksi aiheesta pitäisi puhua, pelätään tuomituksi tulemista, ei luoteta keskustelun luottamuksellisuuteen, ollaan epävarmoja eikä tunneta oloa luontevaksi seksistä puhuttaessa.

Boekeloon viittaa aiempaan tutkimukseen, jonka mukaan lääkärin piti tehdä keskimäärin 17,2 mainintaa seksuaalisuudesta ja puhua aiheesta keskimäärin 103,9 sekuntia, ennen kuin nuori antoi vapaaehtoisesti tietoa ja osallistui keskusteluun seksuaalisuudesta.

Tutkimus: Sexuality Talk During Adolescent Health Maintenance Visits. Stewart C. Alexander, Dennis Fortenberry, Kathryn I. Pollak, Terrill Bravender, Kelly Davis, Truls Østbye, James A. Tulsky, Rowena J. Dolor, Cleveland G. Shields. JAMA Pediatr.  2013. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.4338.

Lähteet: JAMA Pediatrics I ja II; Medscape  

Lue myös:

Kommentoi »