Terve.fi

Saisiko nuori katsoa elokuvia, joissa näkyy seksiä?

Saisiko nuori katsoa elokuvia, joissa näkyy seksiä?
Julkaistu: 26.7.2012
Yhdenlaisen vastauksen antaa uusi tutkimus, joka on tuloillaan julki Psychological Science -julkaisussa. Kyseessä on psykologian alan tiedejärjestön (Association for Psychological Science) julkaisu.
Tämän tutkimuksen mukaan vastaus vaikuttaisi olevan kyllä:
- Ne nuoret, jotka altistuvat muita useammin seksuaaliselle sisällölle elokuvien kautta, alkavat harrastaa seksiä muita nuorempana. Lisäksi heillä on enemmän seksikumppaneita, ja he käyttävät muita epätodennäköisemmin kondomia satunnaisten partnereiden kanssa, summaa tutkimuksia johtanut psykologian alan tieteilijä Ross O’Hara kyseisen tiedejärjestön tiedotteessa.
O’Hara tarkoittaa seksuaaliselle sisällölle altistumisella esimerkiksi yhdynnän tai syvän suutelemisen näkemistä elokuvassa. Tutkija työskentelee Missourin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Korkeaa elämyshakuisuutta

O’Hara ja muut tutkijat saivat selville, että mitä enemmän nuorena altistui seksuaaliselle sisällölle elokuvissa, sitä enemmän esiintyi korkeaa elämyshakuisuutta nuorella iällä. Tämä eämyshakuisuus seksuaalikäytöksessä voi kestää pitkälle murrosiän loppupuolelle ja jopa parikymppiseksi asti.
Tutkijoiden mukaan seksiä sisältävät elokuvat aktivoivat elämyshakuisuuden persoonallisuuspiirrettä.
O’Hara sanoo, että seksiä sisältävät elokuvat vaikuttavat nuorten persoonallisuuteen – sitä kautta, että elämyshakuisuuden persoonallisuuspiirteessä tapahtuu muutoksia.
Elämyshakuisuus on persoonallisuuspiirre, johon on tutkijoiden mukaan kovasti taipumusta 10-15-vuotiaana. On havaittu, että tässä iässä taipumus hakea monenlaisen välitöntä stimulaatiota nousee. Tuolloin hormonien raju vellominen voi tehdä järkevän ja arvostelukykyisen ajattelun hieman vaikeammaksi kuin muussa iässä.

Seksuaalisia käsikirjoituksia elokuvista

Tutkijat spekuloivat myös sillä, että nuoret saattavat oppia tietynlaisia käytösmalleja elokuvien näyttämistä seksuaalisista viesteistä. Moni nuori voi napata valkokankaalta ”seksuaalisia käsikirjoituksia”, jotka toimivat esimerkkeinä siitä, miten käyttäytyä monimutkaisissa tunnetilanteissa.
Psykologisen tiedejärjestön tiedotteessa kerrotaan myös aiheeseen kytkeytyvä luku: 57 prosentille14-16-vuotiaista amerikkalaisnuorista media on tärkein seksuaalisen tiedon lähde.

Pitäisikö katsominen sallia vai ei?

Kuten tutkijat muistuttavat: tämäkään tutkimus ei osoita aukottomasti täysin suoraa vaikutusketjua siitä, miten muhinointi leffoissa  vaikuttaa nuorten seksuaalikäyttäytymiseen.
Mutta pitäisikö nuoren sitten antaa katsoa seksiä sisältäviä elokuvia? Miten vanhemman olisi syytä toimia?
Ainakin tutkija O’Hara on sitä mieltä, että seksisisältöisten leffojen katsomista pitäisi rajoittaa. Hän sanoo, että tämä ja muut tutkimukset antavat niin vahvaa näyttöä elokuvien kyseenalaisesta vaikutuksesta seksuaalikäyttäytymiseen, että vanhempien olisi suositeltavaa rajoittaa sitä, minkä verran lapset näkevät seksuaalista sisältöä elokuvissa.

Miten tutkimus tehtiin?

O’Hara ja muut tutkijat kartoittivat 684 suosituinta elokuvaa vuosilta 1998-2004. Elokuvista merkittiin joka ikinen sekunti seksuaalista sisältöä kuten syviä suudelmia tai yhdyntää.
Pohjana käytettiin myös aiemmin tehtyä elokuvatutkimusta vuosilta 1950-2006. Havainto oli, että yli 84 prosentissa leffoista oli seksuaalista sisältöä. Eikä tämän kartoituksen mukaan suurimmassa osassa nykyfilmejä ole turvaseksistä merkkiäkään.
Tutkimuksessa otettiin seurattavaksi 1 228 nuorta, joiden ikähaitari oli 12-14 vuotta. Jokainen tutkittava raportoi, mitä elokuvia oli nähnyt satunnaisesti valitusta 50 elokuvan otannasta.
Kuusi vuotta myöhemmin palattiin asiaan ja kartoitettiin, millaista tutkittavien seksuaalikäytös oli: Minkä ikäisenä he kenties olivat aloittaneet seksielämän? Käytettiinkö kondomia johdonmukaisesti? Oltiinko petipuuhissa yksiavioisia vai oliko seksikumppaneita useita?
Kommentoi »