Terve.fi

Huuliherpes vähenee – ja sukuelinherpes voi lisääntyä

Huuliherpes vähenee – ja sukuelinherpes voi lisääntyä
Huuliherpesvirus vähenee – mutta samalla voi käydä niin, että sukuelinherpes lisääntyy.
Julkaistu 10.12.2013

Huuliherpesvirus vähenee – mutta samalla voi käydä niin, että sukuelinherpes lisääntyy.

Tällainen on yhdysvaltalaistutkijoiden arvio siitä, mitä voi seurata, kun pääosin huuliherpestä aiheuttavan HSV-1-viruksen vasta-aineita esiintyy nuorilla yhä harvemmin.

Tutkimus on julkaistu Journal of Infectious Diseases -lehdessä. Siinä selvitettiin, kuinka paljon HSV-1 ja HSV2-virusten vasta-aineita esiintyi yhdysvaltalaisväestössä vuosina 1999–2004 ja 2005–2010.

Herpesvirusta on kahta eri tyyppiä

  • HSV-1: aiheuttaa yleensä huuliherpeksen eli niin sanotun yskänrokon, joka rakkuloi huulessa tai muualla kasvoissa. Voi aiheuttaa myös sukuelinherpeksen.
  • HSV-2: aiheuttaa useimmiten sukuelinherpeksen.

Tutkimuksessa saatiin selville

  • HSV-1-virusta eli ”huuliherpesvirusta” esiintyy nykyisin entistä harvemmin, kun verrataan vuosia 1999–2004 vuosiin 2005–2010.
  • HSV-1 vähentyi etenkin 14–19-vuotiailla.
  • HSV-2:n eli ”sukuelinherpesviruksen” määrä ei merkittävästi muuttunut väestössä vuosien varrella.

Aiheesta on Suomessa kertonut ainakin Uusi Suomi Healthline-verkkolehden pohjalta.

Healthline tulkitsee tutkimusta niin, että nykyajan teini-ikäisten heikommat vasta-aineet HSV-1-virukselle tekevät heistä alttiimpia sukuelinherpekselle. Vielä kymmenen vuotta sitten altistuminen huuliherpesvirukselle oli tavallisempaa, kun ei vältetty esimerkiksi saman huulirasvan käyttämistä monella ihmisellä.

Pitäisikö siis nyt hillitä yrityksiä estää huuliherpestä tarttumasta? Ehkei näin hätäistä päätelmää pidä tehdä, tulkitaan Healthlinen jutussa. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin syytä seurata HSV-1:n ja HSV2:n esiintymistä teini-ikäisillä.

Tutkimus: Seroprevalence of Herpes Simplex Virus Types 1 and 2—United States, 1999–2010. Heather Bradley, Lauri E. Markowitz, Theda Gibson, Geraldine M. McQuillan. J Infect Dis. (2013) doi: 10.1093/infdis/jit458

Lähteet: Journal of Infectious Diseases ja Healthline

Kommentoi »