Terveys

Keskosilla enemmän silmävaivoja halki elämän

14.11.2013 Terve.fi

Tutkimus perustuu suureen ruotsalaisaineistoon, joka kattoi yli kolme miljoonaa vuosina 1973–2008 syntynyttä. Heistä 190 000 syntyi ennenaikaisena. Verkkokalvon irtauma oli todettu 1 700:lla.

Aineistonsa avulla tutkijat osoittivat verkkokalvon irtaumat jopa 19-kertaa yleisemmiksi alle 28. viikon ikäisenä syntyneillä kuin täysiaikaisilla. Näin suuri riski havaittiin vuosina 1973–1986 syntyneillä. Tätä nuorempien riski oli pienempi, mutta silti yhdeksän kertaa suurempi kuin täysiaikaisena syntyneiden.

Myös vähäisempi ennenaikaisuus suurensi riskiä, mutta vain 3–4-kertaisesti. Raja kulki 32. raskausviikossa, jonka jälkeen syntyneillä ei enää havaittu tavallisesta poikkeavia määriä verkkokalvon irtaumia.

Ennenaikaisuus on aiemminkin yhdistetty verkkokalvon irtaumiin, mutta tutkimukset ovat olleet huomattavasti pienempiä. Verkkokalvon irtaumien lisäksi myös monet muut silmäsairaudet ovat yleisiä keskosilla.

Keskoseksi luokitellaan kaikki lapset, jotka ovat syntyneet ennen 37. raskausviikkoa. Pienenä keskosena pidetään alle 1,5-kiloisia vauvoja. Silmävaivojen lisäksi erilaiset motoriset, kielelliset ja kognitiiviset vaikeudet ovat tavallisia keskosilla, mutta lääketieteen kehityksen ansiosta ne eivät ole juuri lisääntyneet, vaikka nykyään pystytään pelastamaan erittäin ennenaikaisena syntyviä vauvoja.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Ophthalmology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Ophthalmology 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Pikkukeskosten silmävaivat yleistyvät

Maailmassa syntyy joka vuosi 13 miljoonaa keskosta

Ennenaikainen syntymä ja keskosuus tuovat haasteita

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi