Terve.fi

Lääkäriä pidetään muita empaattisempana, jos hän tekee näin

Lääkäriä pidetään muita empaattisempana, jos hän tekee näin
Tämä pieni ele voi saada potilaat pitämään lääkäriä muita empaattisempana, kertoo hiljakkoin julkaistu tutkimus Yhdysvalloista.
Julkaistu: 8.11.2013

Sillä voi olla iso merkitys, että lääkäri ottaa potilaaseen katsekontaktin. Tämä pieni ele voi saada potilaat pitämään lääkäriä muita empaattisempana, kertoo hiljakkoin julkaistu tutkimus Yhdysvalloista.

Katsekontakti näyttää vaikuttavan myös siihen, pitääkö potilas lääkäristä vai ei.

Tutkimuksessa analysoitiin 110 videoitua potilaskäyntiä: ensimmäistä vastaanottokäyntiä flunssan takia perusterveydenhuollon lääkärin luona. Potilaille annettiin täytettäväksi kysely, jonka avulla selvitettiin muun muassa heidän käsityksiään lääkärin empaattisuudesta, yhteydestä lääkärin kanssa sekä siitä, pitivätkö potilaat lääkäristä.

Tutkimus kertoo, että lääkäriä pidettiin muita empaattisempana silloin, jos vastaanottokäynti kesti muita pidempään. Potilaat antoivat isommat empaattisuuspisteet myös niille lääkäreille, jotka ottivat muita useammin katsekontaktin potilaisiinsa.

Tutkijat huomauttavat, että esimerkiksi informaatioteknologia ei saisi estää lääkärien ja potilaiden välistä katsekontaktia.

Kädenpuristuksia ja selkään taputtamista

Isompia empatiapisteitä saivat myös ne lääkärit, jotka käyttivät ”sopivasti” sosiaalisia kosketuksia, kuten kädenpuristusta ja selkään taputtamista. Huomattiin kuitenkin, että jos näitä kosketuksia oli vastaanottokäynnin aikana yli kolme, empatiapisteet kääntyivät laskuun.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että paljon sosiaalisia kosketuksia käyttävän lääkärin käytös tulkittiin epäaidoksi.

Tutkimus on julkaistu Journal of Participatory Medicinessä.

Tutkimus: Montague E, Chen P, Xu J, Chewning B, Barrett B. Nonverbal interpersonal interactions in clinical encounters and patient perceptions of empathy. J Participat Med. 2013 Aug 14; 5:e33.

Lue myös:

Kommentoi »