Terve.fi

Empaattinen lääkäri on paras

Empaattinen lääkäri on paras
Lämmin, kiireetön ja empaattinen lääkäri saa hyviä hoitotuloksia, vaikka hänen antamansa hoito olisi lumetta. Tällaisen lääkärin antama lumehoito on tehokkaampaa kuin etäisen lääkärin lumehoito, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Julkaistu: 7.5.2008

Tutkimukseen osallistui 262 keskimäärin 39-vuotiasta miestä ja naista, jotka sairastivat ärtyvän suolen oireyhtymää. Kolmen viikon ajan he saivat joko erikoisneuloilla annettavaa lumeakupunktiota, lumeakupunktiota, jonka antaja pyrki lämpimään ja kiireettömään hoitosuhteeseen, tai heidät satunnaistettiin ryhmään, jota vain seurattiin tutkimuksen ajan. Kolmen viikon jälkeen ryhmistä puolet jatkoi samoissa ryhmissä toiset kolme viikkoa.

Empaattisten lääkärien potilaista kuusi kymmenestä koki lääkehoitoihin verrattavan oireiden lievenemisen, pelkkää lumehoitoa saaneista hieman alle puolet ja seurantaryhmäläisistä kolmannes. Tulokset olivat samansuuntaisia kun tarkasteltiin potilaiden elämänlaatua ja oireiden vakavuutta.

Vaikka tutkimuksessa selvitettiin lumehoitojen vaikutuksia, on todennäköistä että hyvä hoitosuhde lisää myös oikeiden hoitojen ja lääkkeiden tehoa. Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2008

Kommentoi »