Terve.fi

Työterveys rohmuaa liikaa lääkäreitä, sanotaan THL:stä Ylelle

Työterveys rohmuaa liikaa lääkäreitä, sanotaan THL:stä Ylelle
- Työterveyshuolto on imenyt lääkärityövoimaa, jota tarvitsisimme perusterveydenhuollossa, sanoo THL:n tutkimusprofessori Markku Pekurinen THL:stä (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) Ylelle.
Julkaistu: 18.10.2013

- Työterveyshuolto on imenyt lääkärityövoimaa, jota tarvitsisimme perusterveydenhuollossa, sanoo THL:n tutkimusprofessori Markku Pekurinen THL:stä (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) Ylelle.

Työterveyslääkäreitä on jo melkein puolet terveyskeskuslääkärien määrästä, viittaa Yle Lääkäriliiton tilastoihin. Laskutavassa on käytetty henkilötyövuosia. Viime vuonna terveyskeskuksissa oli käytössä 3 480 lääkärityövuotta – työterveyshuollossa puolestaan 1 629.

Ylen mukaan tällä haavaa kaksi kolmasosaa työterveyshuollon rahoista kuluu vapaaehtoiseen sairaanhoitoon: vapaaehtoista sairaanhoitoa saa työpaikkansa siivittämänä 1,7 miljoonaa suomalaista. Jutussa tulkitaan niin, ettei työnantajilla ole varaa odottaa, että työntekijät jonottaisivat terveyskeskukseen.

THL on Ylen mukaan vaatinut toistuvasti, että pitäisi päästä pois potilaiden epätasa-arvosta ja siitä, että työssäkäyvät saavat parempaa kohtelua. Äskettäin THL on esittänyt Kela-korvausten karsimista sairaanhoidosta. Ylen jutun mukaan THL:n esitykset saavat varovaista kannatusta työnantajajärjestöistä: Elinkeinoelämän keskusliitosta ja SAK:sta.

Tarvitsemmeko globaalia kummajaista?

Keskustelu työterveyshuollon muutostarpeista ei ole uutta. THL:n aiemmat yritykset muuttaa systeemiä ovat kuitenkin kaatuneet, kuten Yle muistuttaa.

Yhden avauksen keskusteluun teki hiljattain pitkän linjan työterveyslääkäri ja työterveyshuollon konsultti Markku Seuri kirjassaan Työterveyshuolto 2.0.

- Yksi mahdollisuus, jota ei Suomessa ole edes julkisesti tohdittu pohtia on se, tarvitsemmeko me edelleenkin tällaista globaalia kummajaista eli kaikkia työnantajia velvoittavaa työterveyshuoltoa? kirjoittaa Seuri.

- Ovatko suomalaiset työpaikat niin huonossa kunnossa, että tarvitsemme nykyisen kaltaista pakollista kaitsijaa vai riittäisivätkö työturvallisuuslain vaatimukset terveellisestä ja turvallisesta työpaikasta?

Seuri kyseenalaistaa myös sen, ovatko kipeimmät ongelmat suomalaisilla työpaikoilla lopulta ollenkaan sellaisia, joihin edes voitaisiin puuttua työterveydenhuollon keinoin.

- Ja tuleeko terveydenhuollon rahoituksella tukea tällaista toimintaa?

Lähteet: Yle; Markku Seuri: Työterveys 2.0. Järjestelmämme on muututtava (Docendo 2013).

Lue myös:

Kommentoi »