Terve.fi

Lääkäri herättelee: Puretaanko koko työterveyspakko?

Lääkäri herättelee: Puretaanko koko työterveyspakko?
Julkaistu 21.3.2013

- Ovatko suomalaiset työpaikat niin huonossa kunnossa, että tarvitsemme nykyisen kaltaista pakollista katisijaa vai riittäisivätkö työturvallisuuslain vaatimukset terveellisestä ja turvallisesta työpaikasta?

Näin kysyy pitkän linjan työterveyslääkäri ja työterveyshuollon konsultti Markku Seuri tuoreessa kirjassaan Työterveys 2.0. Järjestelmämme on muututtava (Docendo 2013).

Seuri ottaa esimerkin toimistotyyppisestä pienestä työpaikasta, jossa työskentelee yrittäjä tai yrittäjäpariskunta. Hänen mielestään pitäisi pohtia, mitä hyötyä työterveyshuollosta on tällaiselle yritykselle, jossa työhön liittyviä ongelmia ei ole.

- Pienet, toimistotyyppistä työtä tekevät työpaikat voitaisiin vapauttaa työterveyshuollon järjestämisvelvoitteesta, kirjoittaa Seuri.

- Tämän järjestelyn edut olisivat selvästi suuremmat kuin pakollisuuden tuomat ongelmat.

Vain vaarallisille aloille?

Seuri ei tarjoile valmista mallia siihen, mitä otettaisiin tilalle, jos luovuttaisiin työterveyshuollon kattavasta järjestämisvelvoitteesta. Hän mainitseekin kirjassaan, ettei hän edes pyri esittämään ratkaisuja vaan näkökulmia tähän keskusteluun.

Hän esittää kuitenkin, että muista Euroopan maista voitaisiin katsoa, miten työterveyshuolto on järjestetty siellä. Suomessa voitaisiin Seurin mukaan harkita pakollista työterveyshuoltoa vaarallisilla toimialoilla ja ehkä myös tietyn suuruisissa yrityksissä.

Työpaikat itse kehittämään työtään?

Jos työterveyshuolto havaitsee työpaikalla ongelmia, ei sillä ole lopulta edes mitään valtaa puuttua epäkohtiin, hoksauttaa Seuri kirjassaan. Ja ovatko kiperimmät ongelmat suomalaisilla työpaikoilla lopulta sellaisia, joihin voitaisiin terveydenhuollon keinoin puuttuakaan, hän kysyy.

- Ja tuleeko terveydenhuollon rahoituksella tukea tällaista toimintaa?

Entä jos suomalaiset työnantajat hankkisivatkin oma-aloitteisesti sen osaamisen, jota työelämän kehittämiseen tarvitaan, väläyttää Seuri. Tarvitaanko työn kehittämiseen terveydenhuollon koulutusta?

Lähde: Markku Seuri: Työterveys 2.0. Järjestelmämme on muututtava (Docendo 2013).

Mitä mieltä olet Seurin ajatuksista? Skrollaa alas ja kerro kommenttisi.

5 kommenttia