Terve.fi

Lasten anafylaktinen reaktio

Lasten anafylaktinen reaktio
Anafylaktinen reaktio (anafylaksia) tarkoittaa vakavaa, äkillistä yliherkkyysreaktiota. Anafylaktinen reaktio voi olla hengenvaarallinen, jos hoitoa ei aloiteta välittömästi. Lue lisää aiheesta anafylaktinen reaktion ja oireet.
Julkaistu: 1.10.2013

Anafylaktinen reaktio eli anafylaksia tarkoittaa vakavaa, äkillistä yliherkkyysreaktiota, joka yleensä vaikuttaa useampaan elinjärjestelmään. Anafylaksia voi olla hengenvaarallinen, jos hoitoa ei aloiteta välittömästi.

Monet erilaiset allergeenit eli allergiareaktioita aiheuttavat aineet, kuten hyönteisen pistot, lääkkeet ja jotkut ruoka-aineet, voivat aiheuttaa anafylaktisen reaktion. Pähkinät, kananmunat, lehmän maito, kala ja äyriäiset ovat yleisiä allergeeneja, jotka voivat aiheuttaa anafylaktisen reaktion.

Kuva: Nokkosihottumaa.

Oireet

Anafylaktinen reaktio alkaa yleensä suun, huulien ja kurkun kutinalla ja kihelmöinnillä. Kasvoilla, yleensä silmien, suun ja huulten alueella on turvotusta, jota seuraa tavallisesti ympäri kehoa esiintyvä nokkosihottuma.

Suun limakalvot saattavat turvota aiheuttaen jopa nielemis- tai hengitysvaikeuksia. Allergeeni voi myös aiheuttaa astmatyyppisen reaktion, jossa hengitystiet kiristyvät ja hengitysvaikeudet pahenevat. Anafylaksia voi vaikuttaa myös verenkiertoon ja lapsen iho voi olla kalpea, kylmä ja hikinen. Sydämen syke (pulssi) nousee verenpaineen laskiessa ja lapsi voi olla vaarassa pyörtyä. Muita anafylaksian oireita ovat mahakipu, oksentelu, ripuli, lihaskouristukset ja voimakas väsymys (letargia).

Komplikaatiot

Anafylaktinen reaktio voi kehittyä nopeasti hengenvaaralliseksi tilaksi. Anafylaksian vaikutus hengityselimiin ja verenkiertoon voi johtaa hengityselinten vajaatoimintaan, verenkierron toimintahäiriöön tai sokkiin. Potilas voi menettää tajuntansa ja hän voi olla hengenvaarassa, jos hoitoa ei aloiteta välittömästi.

Hoito / Mitä tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on anafylaktinen reaktio, soita välittömästi yleiseen hätänumeroon 112, sillä silloin tarvitaan nopeaa ammattiapua. Lapsen tila voi huonontua nopeasti ja muuttua hengenvaaralliseksi.

Lasten, joilla on aiemmin ollut anafylaktinen reaktio tai vakava allerginen reaktio, tulee pitää mukanaan adrenaliiniruiskua, jonka lapsi itse tai tämän vanhemmat voivat pistää lihakseen anafylaksian oireiden ilmetessä. Adrenaliini on hormoni, joka auttaa avaamaan hengitystiet, helpottaa hengittämistä, kohottaa verenpainetta ja vähentää allergista reaktiota.

Adrenaliinin pistämisen jälkeen lapsi on vietävä päivystyspoliklinikalle välittömästi.

Pyydä muita ihmisiä tarvittaessa auttamaan elvytyksessä lääkäriä tai ambulanssia odotellessasi. Löysää lapsen vaatetusta ja yritä tyynnyttää lasta. Usein lapsi voi säikähtää reaktiota, koska ei ymmärrä mitä hänelle tapahtuu. Aseta lapsi suoraan tai lähes suoraan istuma-asentoon. Se helpottaa hengittämistä.

Jos lapsi oksentaa, aseta hänet kyljelleen.

Kuva: oikea kylkiasento.

Jos lapsi on haluton tai hänellä on verenkiertohäiriöiden merkkejä kuten kalpea, nihkeä ja viileä iho, aseta hänet makuuasentoon ja nosta alaraajat koholle.

Kuva: Lapsi makuuasennossa alaraajat koholla.

Jos lapsi menettää tajuntansa, tarkkaile lasta siltä varalta, että hän lakkaa hengittämästä tai verenkierron merkit häviävät. Jos lapsi ei hengitä, aloita puhalluselvytys. Jos verenkierron merkkejä ei ole, aloita paineluelvytys. Jos lapsellasi on aikaisemmin ollut anafylaktinen reaktio, sinun tulisi opetella puhallus-paineluelvytys, jotta pystyt valmistautumaan tällaisten harvinaisten tilanteiden varalle.

Ennaltaehkäisy

Anafylaktisen reaktion ehkäiseminen on vaikeaa lapsella, jolla tiedetään olevan yliherkkyyksiä tai jolla on aikaisemmin ollut anafylaktinen reaktio. Muista, että aina on olemassa allergisen reaktion mahdollisuus silloin, kun lapsesi ottaa ensimmäistä kertaa jotain lääkettä tai maistaa uutta ruoka-ainetta.

Jos lapsellasi on aiemmin ollut anafylaktinen reaktio tai vakava allerginen reaktio tai hänellä tiedetään olevan yliherkkyyttä tietyille ruoka-aineille tai mehiläisen-/ampiaisenpistolle, kysy lääkäriltä, tulisiko lapsen pitää mukanaan adrenaliiniannosta, joka voidaan pistää mahdollisen allergisen reaktion ilmaantuessa. Varmista myös, tulisiko lapsesi pitää ranneketta, joka ilmoittaa, mille aineelle hän on allerginen.

Lapset, joilla tiedetään olevan mehiläis-/ampiaisallergia, tulee pitää mahdollisuuksien mukaan poissa alueilta, joissa näitä hyönteisiä on. Allergian siedätyshoito eli immunoterapia, jossa potilaalle annetaan allergeenia pistoksina, voi auttaa joillekin lapsille. Siinä lapselle annetaan pistoksia, jotka sisältävät pieniä määriä mehiläisen tai ampiaisen myrkkyä. Pistokset annetaan tietyllä aikavälillä, yleensä 2-5 vuoden aikana. Tällöin lapsen keho kehittää vasta-aineita allergeenia kohtaan, mikä vähentää vakavien reaktioiden ilmenemistä myöhempien hyönteisenpistojen yhteydessä.

Jos lapsellasi on aiemmin ollut allerginen reaktio jollekin lääkkeelle tai anestesia-aineelle, siitä on mainittava lääkärille tai sairaalan henkilökunnalle. Jos lapsellasi on ruoka-allergia, kerro siitä ystäville, sukulaisille ja koulun henkilökunnalle, jotta he tietävät olla antamatta lapselle kyseistä ruoka-ainetta.

Kommentoi »