Terve.fi

Tunnistatko kuvasta tämän yleisen vaivan?

Tunnistatko kuvasta tämän yleisen vaivan?
Tämä vaiva löytyy aikuisväestöstä jopa 50–100 prosentilla. Mikähän mahtaa olla kyseessä?
Julkaistu 10.9.2015

Moni tunnistaa huuliherpeksen: osaa nimetä huuliherpeksen kuvaa näytettäessä ja pystyy tarvittaessa myös tekemään itse diagnoosin, jos huuliherpesinfektio sattuu omalle kohdalle. Tämä selvisi tutkimuksessa, jossa selvitettiin yleisön tietoisuutta ja tietoutta huuliherpeksestä.

Tutkimuksessa oli mukana 2 000 yli 14-vuotiasta. Heistä hieman yli puolet oli naisia ja vähän alle puolet miehiä. Huuliherpes tunnetaan yleisesti ja se osataan usein diagnosoida itse oikein, kuuluu tutkimuksen keskeisin tulos.

Mitkä ovat huuliherpeksen ensioireet? Lue lisää huuliherpeksen oireista.

Kävi ilmi, että 89 prosentilla oli jotakin tietoa huuliherpeksestä, 92 prosenttia osasi nimetä vähintään yhden oireen ja 91 prosenttia pystyi tunnistamaan tämän infektion kuvista. Naiset tunnistivat huuliherpeksen hiukan miehiä useammin.

Tutkittavista 45 prosentilla oli ollut huuliherpes ja useimmat heistä olivat käyttäneet itsehoitolääkkeitä.

Tutkimus on julkaistu tammikuussa 2012 Journal of Medical Virologyssa. Verkkoversiona se on julkaistu jo vuoden 2011 puolella.

Mikä tepsii huuliherpekseen? Lisätietoa huuliherpeksen hoidosta.

Huuliherpes on herpes simplex -viruksen aiheuttama, toistuva huulen rakkuloiva tulehdus. Toisinaan sitä kuulee kutsuttavan myös yskänrokoksi. Tämä tulehdus ei välttämättä vaadi käyntiä lääkärissä.

Tutkimus: Pica, F. and Volpi, A. (2012), Public awareness and knowledge of herpes labialis. J. Med. Virol., 84: 132–137. doi: 10.1002/jmv.22233. 

1 kommentti