Treeni ja ravinto

Uinti, pyöräily ja juoksu – täydelliset yhdessä

Triathlon on suosittu laji, joka yhdistää juoksemisen, uinnin ja pyöräilyn.

Teksti Heli-Maria Wiik
2.9.2013 Terve.fi

Triathlonharrastus saa kaiken aikaa lisää harrastajia. Ei ihme, sillä kaikki kolme lajia kehittävät tehokkaasti kestävyyttä ja tuovat harjoitteluun tärkeää monipuolisuutta. Näin treenaat triathlonia varten.

Kestävyyslajiharrastajalle triathlon on mainio laji: jos juokseminen ei maistu tai jalat vaativat palautumista, triathlontreenaaja voi pulahtaa allaslenkille tai nousta satulaan.

Olympia- eli perusmatka (1,5 km uinti, 40 km pyöräily ja 10 km juoksu) on sopiva aloittelijan tavoitematka. Huippu-urheilijat suorittavat matkan vähän alle kahdessa tunnissa. Aloittelijan tavoitteena (kuntotasosta riippuen) voi olla noin neljä tuntia.

Lajitekniikkaa ja -kuntoa vaaditaan

Harjoitteluun ryhtyessäsi lajien perusteet sekä lajien keskinkertainen peruskunto tulisi olla jo hallussa – pientä tekniikkaan liittyvää hienosäätöä lukuunottamatta. Treeniviikkojen aikana on myös hyvä muistaa, että tavallisesti toisen lajin harjoittelupainotus voi heikentää toisen lajin suorituskykyä, joten heikoimman lajin treenaamisessakaan ei kannata mennä äärimmäisyyksiin.

Vaihtelua triathlontreenipäiviin

Harjoitteluviikkoina on myös tärkeää vaihdella kolmen lajin päivätreenien harjoittelujärjestystä. Eli kaikkea harjoittelua ei tehdä kilpailun suoritusjärjestyksessä. Kehoa tulee siis totuttaa esimerkiksi juoksun jälkeen pyöräilyyn, joka tavallisimmin tuntuu kaikista raskaimmalta.

Palauta ja palauttele

Triathlontreenausta suunnittelevan pitäisi olla jo perillä levon ja monipuolisen ravitsemuksen tärkeydestä. Kehitystä ei tapahdu, jollet malta levätä ja palautua. Liiallinen harjoittelu kostautuu helposti rasitusvammoina ja ylirasitustilana tai pahimmassa tapauksessa jopa ylikuntona.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi