Tähän kysymykseen ja toki moneen muuhunkin tarjoaa oman vastauksensa Paula Salomaa uudessa kirjassaan Narsismi arjessa – vastauksia henkilökohtaisiin kysymyksiin (Basam Books 2013).
Salomaa on filosofian lisensiaatti ja tietoisuustaitojen kouluttaja. Hän on kirjoittanut narsismista ennenkin, teoksessaan Narsismin tiedostaminen – toipumisopas narsistille ja uhrille (Basam Books 2011).
Joskus ehtii perustaa perheenkin
Aivan suhteen alussa ei välttämättä helposti voi nähdä, onko kumppanikokelas narsisti, kirjoittaa Salomaa.
Joskus voi hänen mukaansa käydä niinkin, että ehtii perustaa kodin ja saada lapsen yhdessä narsistin kanssa, ennen kuin tämän todellinen minä paljastuu. Narsisti voi olla todella taitava peluri, hahmottaa Salomaa.
Saatko olla oma itsesi?
Jo suhteen alussa voi kuitenkin Salomaan mukaan tarkkailla, saako suhteessa olla enimmälti oma itsensä. Joudutko kätkemään tunteitasi ja tarpeitasi? Salomaa kertoo, että narsisti kieltää herkästi kumppanissaan ne tunteet ja tarpeet, joita ei hyväksy itsessään.
- Voit niin ikään tarkkailla, miten kumppanisi ilmaisee omia tunteitaan ja tarpeitaan ja puhuu niistä.
Narsisti ei Salomaan mukaan mieluusti puhu tunteistaan vaan ennemmin tekemisistään ja yleisistä asioista. Vaikeat asiat hän sivuuttaa, ja jos toinen nostaa ne esille, hän vaikenee, suuttuu tai pakenee paikalta, kuvailee Salomaa. Hän voi myös syyttää kumppania mitättömistä asioista, jos hänellä itsellään on paha olla.
Salomaa rohkaisee luottamaan intuitioon ja kysymään, miltä itsestä ajan myötä tuntuu kumppanin seurassa.
- Voimaannutko vai ahdistutko viettäessäsi aikaa hänen kanssaan?
Suhteen alussa tavallistakin
Jokaisessa rakkaussuhteessa voi alussa olla narsistisia piirteitä ja liiallista uppoutumista kumppanin elämään, hoksauttaa Salomaa.
- Narsistisuhteessa tämä yhteen sulautuminen on kuitenkin pysyvä tila, samoin kuin kumppanin elinpiirin kaventaminen.
Lähde: Narsismi arjessa – vastauksia henkilökohtaisiin kysymyksiin (Basam Books 2013).