Terve.fi

Nolot naistenvaivat - 12 neuvoa parempaan oloon

Nolot naistenvaivat - 12 neuvoa parempaan oloon
Hikoilu, rasvainen iho, haiseva hengitys, suonikohjut ja näpyt.. Nolojen vaivojen lista on loputon.
Julkaistu 26.6.2012

Oletko kuitenkaan koskaan kertonut niistä lääkärillesi saadaksesi helpotusta? Mikäli et ole, lue WebMD:n kokoama lista kahdestatoista noloimmasta naisten ongelmasta ja siitä, miten niitä voi hoitaa.

1. Miksi jalkani haisevat?

Syy: Jaloissa normaalisti elävien bakteerien reagoidessa sukkiin kertyvän kosteuden kanssa syntyy rikkipitoisia kaasuja, jotka voivat tuoksahtaa voimakkaastikin.

Ratkaisu: Hajuttomat jalat on yhtä kuin kuivat jalat. Käytä siis mahdollisimman hengittäviä kenkiä ja kosteutta imeviä sukkia. Teellä maustettu jalkakylpy kolmesti viikossa vähentää tuoksua tehokkaasti, sillä teen tanniininen happo estää hikoilua väliaikaisesti. Keitä useasta pussista tavallista teetä (ei yrttiteetä) kylpyvesi vatiin ja pidä jalkoja siinä 5-10 minuuttia. Jos jalkasi ovat punertavat, turvonneet tai hilseilevät, käy lääkärillä sulkeaksesi pois bakteeri- tai sieni-infektion mahdollisuus hajun aiheuttajana.

2. Miksi hengitykseni haisee, vaikka harjaan hampaitani säännöllisesti?

Syy: Ongelma ei näet ole hampaissa, vaan kielessä ja kurkussa. Kun niissä elävät bakteerit lakkaavat saamasta happea, ne alkavat erittää rikkipitoisia yhdisteitä, aivan kuten jalkojen tapauksessa. Yleensä tämä johtuu alkoholipohjaisista suuvesistä, tietyistä masennus- ja verenpainelääkkeistä tai vain siitä, että suu on pitkiä aikoja kiinni. Sipuli ja valkosipuli saavat aikaan saman hajun, koska niissä on juuri näitä samoja rikkiyhdisteitä.

Ratkaisu: Kielen harjaaminen ei poista ongelmaa, vaikka toisin luullaan. Juo sen sijaan vettä pitkin päivää ja käytä klooripohjaista suuvettä aamuin illoin. Näin pidät suusi hapekkaana ja neutraloit rikkipitoisia aineita. Myös syömällä happipitoisia vihanneksia, kuten persiljaa ja selleriä, vähennät pahaa hajua.

3. Hikoilen paitani läpimäräksi. Pitäisikö minun olla huolissani?

Syy: Todennäköisesti ei ole syytä huoleen. Sinulla voi olla perinnöllinen taipumus runsaaseen hikoiluun. Se voi ilmetä missä iässä tahansa. Lääkärillä kannattaa silti käydä, jotta saat mahdollisen kilpirauhasen liikatoiminnan tai matalan verensokerin pois pelistä.

Ratkaisu: Kuivaa kainalosi pyyhkeellä ennen nukkumaan menoa ja käytä joko reseptillä saatavaa alumiinispriitä tai esimerkiksi Absolut Torr -nimistä alumiinisuola-antiperspiranttivalmistetta. Nämä ovat tavallisia deodorantteja tehokkaampia sisältämänsä alumiinisuolan ansiosta. Pese aine aamulla pois äläkä laita uutta deodoranttia tilalle. Toista päivittäin. Mikäli hikoilu vain jatkuu ja jatkuu, äärimmäisempi hoitokeino on Botox-ruiske. Yksi hoito voi lamauttaa hikirauhasten toiminnan 6-12 kuukauden ajaksi.

4. Aina kun ajelen bikinirajani, saan näppyläisen ihottuman. Mistä se oikein johtuu?

Syy: Liian läheltä ihoa ajelu voi saada karvat kääntymään ihon alle. Kasvaessaan nämä karvat painautuvat ihoa vasten aiheuttaen tulehduksen ja punoituksen.

Ratkaisu: Hankaaminen on pahin virhe, jonka voit tehdä. Rapsuttelun sijaan käytä ihoa viilentävää, esimerkiksi aloe veraa sisältävää voidetta helpottamaan oloa. Ihotautilääkäri voi antaa kortisoni-injektion, joka auttaa isoimpien näppyjen tulehdukseen. Jos sisäänpäin kasvaneet karvat vaivaavat jatkuvasti, ne voi saada pysyvämmin kuriin laserhoidolla, joka estää karvan kasvua rikkomalla karvatupet. Toimiakseen laserhoito täytyy tehdä useaan otteeseen.

5. Suonikohjut ovat kuulemma perinnöllisiä. Äidilläni niitä ei ole, miksi minulla on?

Syy: Perinnöllisyys ei ole suonikohjujen ainoa syy. Niitä voi syntyä raskaudessa sekä jonkin tapaturman ja vamman seurauksena.

Ratkaisu: K-vitamiinia sisältävän voiteen ajatellaan auttavan suonikohjuihin, koska se supistaa verisuonia ja tekee niistä vähemmän näkyviä. Voide vaikuttaa kuitenkin vain väliaikaisesti. Pysyvämpi hoitokeino on skleroterapia. Siinä suoniin laitetaan suolaliuosta, joka ärsyttää niitä ja saa ne turpoamaan kiinni. 95 % skleroterapiaa kokeilleista on tyytyväisiä hoidon tuloksiin 1-3 kerran jälkeen.

6. Ovatko pyllyssäni ja olkavarsieni takaosassa näkyvät näpyt finnejä?

Syy: Kyseessä keratosis pilaris, eli talirauhasten sarveistapit. Ihon talirauhasten suulla on pieniä sarveistappeja, joita ympäröi punoittava rengas. Noin 40 % aikuisista potee sitä lievänä ja 3-4 % häiritsevän voimakkaana. Tavallisimmin se liittyy kalansuomutautiin, ja kolmasosaan tapauksista liittyy atooppinen ihottuma. Toisinaan vaiva periytyy, eikä sitä silloin voi ehkäistä.

Ratkaisu: Tavalliset perus- ja kosteusvoiteet eivät auta näppyihin. Tapit pehmenevät ureaa eli karbamidia sisältävillä voiteilla.

7. Mistä jalkasieni tulee ja miten pääsen siitä eroon?

Syy: Yleensä jalkasieni eli jalkasilsa tarttuu yleisistä pesutiloista tai lainatuista kengistä jalkapohjiin, joista se jatkaa matkaansa varpaisiin.

Ratkaisu: Paras keino estää jalkasienen tarttuminen alusta lähtien on käyttää suihkusandaaleita ja olla lainailematta kenkiä. Puhjennutta tartuntaa hoidetaan emulsiovoiteilla, puutereilla ja / tai liuoksilla. Sieniä tuhoava terbinafiini on yleisimmin käytetty lääkeaine. Levitä lääke ohuesti infektioalueen päälle. Jos ulkoinen hoito ei auta, avuksi voi ottaa myös sisäisen lääkityksen, joka kestää 2-4 viikkoa. Jos tauti on kynnessä, hoito kestää kauemmin, kuudesta viikosta kolmeen kuukauteen.

8. Miksi hampaani näyttävät näin likaisilta?

Syy: Suurimmat syyt hampaiden värjäytymiseen ovat tupakointi ja tummien juomien, kuten kahvin, teen virvoitusjuomien ja punaviinin suuri kulutus. Myös antibioottihoito voi saada aikaan värjäytymiä.

Ratkaisu: Olet saattanut pyykkiä pestessäsi huomata, että mitä kauemmin tahrat saavat olla rauhassa, sitä vaikeampi ne on poistaa. Sama koskee hampaiden värjäytymistä. Valkaiseva hammastahna auttaa, mutta sitä ei kannata käyttää enempää kuin kerran päivässä. Liian kova käyttö voi kuivattaa ikeniä sekä kiillettä ja lopulta värjäytymät vain syntyvät entistä helpommin. Hampaiden välien värjäytymät lähtevät valkaisuaineella käsitellyllä hammaslangalla. Lankaa ja tahnaa kovempia keinoja ovat hampaiden valkaisu laserin tai yksilöllisesti suuhun valmistettavan valkaisuainemuotin avulla. Laserin avulla tehty valkaisu on kerralla hoidettu, muottia pidetään noin tunti kerrallaan reilun viikon ajan.

9. Miksi minulla on raskausarpia?

Syy: Yleensä raskausarvet syntyvät raskauden tai nopean painonnousun yhteydessä, kun iho venyy nopeasti. Epätavallisempi syy tähän ovat normaalien kasvupyrähdysten aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset, jotka saavat ihon venymään ja arpeutumaan. Punaiset arvet ovat kohdissa, joissa iho on venynyt niin voimakkaasti, että sen ohentuneiden pintakerrosten läpi voi nähdä niiden alla virtaavan veren. Kun iho venyy vain vähän tai on venymiskohdasta paksu, syntyy valkoisia arpia.

Ratkaisu: Raskausarpia ei voi poistaa mitenkään, mutta niistä voi tehdä huomaamattomampia. Tuoreita punaisia arpia voi vaalentaa laserterapialla ja valkoisia arpia voi häivyttää orvaskeden kuorinnalla, jota tekevät lääkärit, kylpylät ja terveyskylpylät.

10. Mistä runsas karvoitus kasvoissa voi johtua? Onko syytä olla huolissaan?

Syy: Jos karvankasvu on kohtalaista, eli joudut siistimään kulmakarvasi tai nenän alapuolen suunnilleen kerran kuussa, voit todennäköisesti syyttää asiasta geenejäsi. Jos karva kasvaa voimakkaasti kuten miehillä (hirsutismi), sinulla voi olla munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), hormonaalinen häiriö. Siihen liittyy kuukautisten epäsäännöllisyyttä sekä metabolista oireyhtymää muistuttavia aineenvaihdunnan ongelmia. Puolella vaivaa potevista naisista onkin ylipainoa. Oireyhtymää esiintyy kaikkiaan 5-10 %:lla naisista. Toinen syy voimakkaasti kasvavaan karvoitukseen voi olla lisämunuaisen toimintahäiriö.

Ratkaisu: Jos kyseessä on munasarjojen monirakkulatauti, sitä hoidetaan laihduttamalla, korjaamalla elintapoja sekä käyttämällä e-pillereitä ja hormonihoitoja. Taudin lieventyessä vähenee myös karvankasvu. Muuten karvoja voi poistaa erilaisilla laseria, sähköä sekä luonnon aineita hyödyntävillä menetelmillä, joita tarjoavat kauneushoitolat ja ihotautilääkärit. Myös kotikäyttöön on saatavilla monenlaisia tuotteita.

11. Miksi kasvoni kiiltävät?

Syy: Jos kiiltävien kasvojen lisäksi huomaat hiustesi lähtevän ja kuukautistesi loppuneen, on syypää luultavasti hormonaalinen epätasapaino, jonka takia on syytä käydä lääkärissä. Jos näitä muita oireita ei ole, ihosi on todennäköisesti yliherkkä kehosi mieshormoneille ja reagoi niihin rasvoittumalla helposti. Myös liian innokas peseminen, varsinkin alkoholipohjaisilla aineilla, voi kuivattaa ja ärsyttää ihoa saaden sen tuottamaan ylimääräistä rasvaa normalisoidakseen tilansa.

Ratkaisu: Paras keino vähentää ihon kiiltoa on vähentää sen rasvaamista, mutta pitää se kuitenkin luonnollisen kosteana. Käytä aamuisin öljytöntä puhdistusvoidetta ja alkoholitonta kasvovettä. Päälle voit voidella rasvaa poistavaa geeliä. Päivän mittaan kiiltäviä kohtia voi kuivata tarkoitukseen sopivalla imupaperilla. Iltaisin kasvoille tehdään sama käsittely kuin aamulla jättäen geeli pois. Jos rasvaisuus ja kiilto ei näillä keinoilla lähde, apu voi löytyä esimerkiksi aknen hoitoon tarkoitetuista lääkkeistä, joihin voi saada lääkäriltä reseptin.

12. Mistä johtuvat syylät käsissä ja miten niistä pääsee eroon?

Syy: Papilloomavirus saa aikaan syyliä, mutta niitä saadaksesi sinun tulee olla sekä geneettisesti altistunut että olla lähikontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa.

Ratkaisu: Hio syylien pintakerrokset päivittäin puhtaalla kynsiviilalla, jotta kuollut iho lähtee pois. Älä käytä kyseistä viilaa enää muuhun kuin syylien poistamiseen! Viilauksen jälkeen voitele syylät salisyylihappoa sisältävällä voiteella. Jos vaiva ei taltu omin konstein, iholääkäri voi auttaa muin keinoin kuten laserterapialla tai jäädytyshoidolla. Onnistuneesta hoidosta huolimatta syylät voivat ilmaantua uudelleen. Seksiin liittyen varoituksen sana on paikallaan: vaikkakin se on hyvin epätodennäköistä, syylät voivat levitä käsistä omalle tai kumppanisi genitaalialueelle.

Lähteet

WebMD, Poliklinikka.fi, Terveysportti.fi

Kommentoi »