Kauneus ja Terveys

6 vinkkiä: Näin teet salaatista parempaa

6 vinkkiä: Näin teet salaatista parempaa
Kuivaa salaatti ja käytä sitä huoneenlämpöisenä! Jäävuoren huippu -salaattikirjan julkaissut Jonna Vormala kertoo, miten salaatista saa maistuvampaa.
Julkaistu: 17.5.2016

1. Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita

Salaatti tulisi tarjoilla huoneenlämmöstä. Jääkaappikylmänä maku eivät pääse oikeuksiinsa.

2. Kuivaa salaatti

Kotimaiset kasvihuoneessa kasvatetut salaatit eivät vaadi pesua, paitsi jos niissä näkyy likaa. Puutarhassa kasvatetut salaatit on hyvä pestä, ettei multaa kulkeudu lautaselle.

Pesty salaatti pitää kuivata hyvin. Salaattilinko on paras apuväline, mutta myös keittiöpyyhkeillä voi kuivata. Märkiin salaatinlehtiin kastikkeen maku ei tartu.

3. Huolehdi suolasta

Riittävä suola tulee salaattiin usein jostain raaka-aineesta, esimerkiksi juustosta tai kastikkeesta. Jos salaatissa on paljon kasviksia, mutta ei mitään suolaista osaa, sitä kannattaa lisätä. Suola saa maut paremmin esiin.

4. Täydennä kastikkeella

Kastiketta ei kannata väheksyä, vaan siihen kannattaa satsata. Tärkeää on, että kastike on balanssissa, esimerkiksi vinegrettikastikkeissa öljyn ja hapon suhde pitää olla sopiva. Helpolla pääsee lisäämällä salaattiin hyvää oliiviöljyä ja balsamietikkaa.

5. Mieti salaatin rakennetta

Salaatista tulee usein parempi, jos siinä on suutuntumaltaan erilaisia raaka-aineita. Mukana voi olla jotain pehmeää ja vastapainoksi jotain rapeaa. Syömisestäkin tulee mielenkiintoisempaa, kun on erilaisia rakenteita.

6. Kokeile rohkeasti uusia makuja

Jätä kurkku kauppaan ja ota varsiselleri mukaan. Avaa silmäsi torikojuilla tai kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla. Tartu vihanneksiin, joita et normaalisti ottaisi. Harvoin kokeilut menevät totaalisen pieleen. Suosi sesongin mukaisia raaka-aineita, sillä se on taloudellisesti kannattavampaa ja tuotteet ovat maultaan parhaimmillaan.

Kommentoi »