
6 vinkkiä: Näin teet salaatista parempaa
Kuivaa salaatti ja käytä sitä huoneenlämpöisenä! Jäävuoren huippu -salaattikirjan julkaissut Jonna Vormala kertoo, miten salaatista saa maistuvampaa.
1. Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita
Salaatti tulisi tarjoilla huoneenlämmöstä. Jääkaappikylmänä maku eivät pääse oikeuksiinsa.
2. Kuivaa salaatti
Kotimaiset kasvihuoneessa kasvatetut salaatit eivät vaadi pesua, paitsi jos niissä näkyy likaa. Puutarhassa kasvatetut salaatit on hyvä pestä, ettei multaa kulkeudu lautaselle.
Pesty salaatti pitää kuivata hyvin. Salaattilinko on paras apuväline, mutta myös keittiöpyyhkeillä voi kuivata. Märkiin salaatinlehtiin kastikkeen maku ei tartu.
- Lue myös: 7 erilaista salaattia
3. Huolehdi suolasta
Riittävä suola tulee salaattiin usein jostain raaka-aineesta, esimerkiksi juustosta tai kastikkeesta. Jos salaatissa on paljon kasviksia, mutta ei mitään suolaista osaa, sitä kannattaa lisätä. Suola saa maut paremmin esiin.
4. Täydennä kastikkeella
Kastiketta ei kannata väheksyä, vaan siihen kannattaa satsata. Tärkeää on, että kastike on balanssissa, esimerkiksi vinegrettikastikkeissa öljyn ja hapon suhde pitää olla sopiva. Helpolla pääsee lisäämällä salaattiin hyvää oliiviöljyä ja balsamietikkaa.
Katso myös: Vaihtelua salaattilautaselle
5. Mieti salaatin rakennetta
Salaatista tulee usein parempi, jos siinä on suutuntumaltaan erilaisia raaka-aineita. Mukana voi olla jotain pehmeää ja vastapainoksi jotain rapeaa. Syömisestäkin tulee mielenkiintoisempaa, kun on erilaisia rakenteita.
6. Kokeile rohkeasti uusia makuja
Jätä kurkku kauppaan ja ota varsiselleri mukaan. Avaa silmäsi torikojuilla tai kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla. Tartu vihanneksiin, joita et normaalisti ottaisi. Harvoin kokeilut menevät totaalisen pieleen. Suosi sesongin mukaisia raaka-aineita, sillä se on taloudellisesti kannattavampaa ja tuotteet ovat maultaan parhaimmillaan.