Terve.fi

Ripuli tappaa 1,5 miljoonaa pikkulasta vuosittain

Maailman lasten elinmahdollisuudet ovat parantuneet huomattavasti viime vuosikymmeninä, mutta silti vuosittain noin 1,5 miljoonaa lasta kuolee ripuliin.

Maailman lasten elinmahdollisuudet ovat parantuneet huomattavasti viime vuosikymmeninä, mutta silti vuosittain noin 1,5 miljoonaa lasta kuolee ripuliin. Suuri osa näistä kuolemista vältettäisiin, jos lapset saisivat puhdasta vettä. Noin 40 prosenttia maailman ihmisistä on vailla puhdasta vettä ja kunnollista vessaa ja viemäröintiä.

Keuhkokuume on silti yhä suurin lastentappaja, sillä siihen menehtyy vuosittain ainakin 2 miljoonaa alle viisivuotiasta eli enemmän kuin aidsiin, malariaan ja tuhkarokkoon yhteensä. Unicefin kunnianhimoisena tavoitteena on vähentää keuhkokuumekuolleisuus puoleen.

Raportin mukaan kehitys on kokonaisuudessaan ollut suotuisaa, sillä alle viisivuotiaiden vuotuinen kuolleisuus on ensi kertaa laskenut alla 10 miljoonan. 1996 kuoli noin 9,7 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta, mikä on jopa 60 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1960. Lapset myös pääsevät kouluun aikaisempaa paremmin, sukupuolten tasa-arvo toteutuu paremmin ja entistä useampien elämä on turvallista.

Lähde: BMJ 2007

Lue lisää:

Julkaistu: 19.12.2007
Kommentoi »