Folaatti on B-vitamiini, jonka on todettu vähentävän verisuonille haitallista homokysteiini-aminohappoa. Folaattia on erityisen runsaasti vihreissä kasviksissa, hedelmissä ja pavuissa.
Ruotsalaistutkimuksen mukaan folaatti saattaa myös ehkäistä aivohalvauksia, joiden syynä on aivoverenvuoto. Tutkimukseen osallistui 62 potilasta, joille oli ilmaantunut aivoverenvuodon seurauksena aivohalvaus ja 334 potilasta, joille oli ilmaantunut verisuonitukokseen liittyvä aivohalvaus. Jokaiselle aivohalvauspotilaalle arvottiin verrokki terveestä normaaliväestöstä. Kaikilta mitattiin veren folaatti- ja B12-vitamiinipitoisuus sekä arvioitiin näiden ravinteiden saanti.
Mitä suurempi veren folaattipitoisuus oli, sitä epätodennäköisemmin potilaille ilmaantui aivoverenvuotoon liittyvä aivohalvaus. Folaatti ei sen sijaan näyttänyt olevan yhteydessä verisuonitukoksen aiheuttamaan aivohalvaukseen, mikä oli tutkimusryhmän mielestä yllättävää, koska folaatin katsotaan toisaalta suojaavan juuri verisuonten kalkkiutumiselta. B12-vitamiini ei näyttänyt liittyvän kummankaan tyyppiseen aivohalvaukseen.
Tutkimusryhmä toteaa, että Ruotsissa ruokaa ei täydennetä folaatilla ja ruotsalaiset syövät kansainvälisesti melko vähän hedelmiä ja kasviksia.
Lähde: Stroke 2005;36:1426
Lue lisää:
Viikonloppuisin suurempi riski menehtyä aivoverenvuotoon
Lääkärikirja: Aivohalvauksen oireet, aiheuttaja ja hoito