Terve.fi

Tiesitkö, että avioero tarttuu?

Tiesitkö, että avioero tarttuu?
Onko parhaan ystäväsi avioliitto hajoamassa? Jos olet itse parisuhteessa, kannattaa varoa, sillä amerikkalaistutkimuksen mukaan avioero on tarttuvaa. Lue lisää.
Julkaistu 6.12.2011

Onko parhaan ystäväsi avioliitto hajoamassa? Jos olet itse parisuhteessa, kannattaa varoa, sillä amerikkalaistutkimuksen mukaan avioero on tarttuvaa.

Daily Mailin uutisen mukaan avioero leviää kulovalkean tavoin perheessä, työpaikoilla ja ystäväpiireissä. Käytännössä: jos paras ystäväsi tai työkaverisi eroaa, oman eron mahdollisuus kasvaa jopa 75 %.

Jopa ystävän kaverin ero lisää oman avioliiton erovaaraa kolmanneksella, tutkimus kertoo. Tutkijat kuvailevatkin ilmiötä nimellä ”avioerorypäs” ja uskovat kaveripiirissä tapahtuvien erojen aiheuttavan pariskunnille oman liiton kyseenalaistamista. Hyvän ystävän avioero voi tutkijoiden mukaan myös vähentää eroprosessin tuomaa sosiaalista häpeää, vaikka perheessä olisi lapsia.

Tulokset ilmenevät laajasta tutkimuksesta, johon osallistui yli 12 000 amerikkalaista vuodesta 1948 lähtien. Tutkijaryhmä ja sen vetäjä Rose McDermott Brownin yliopistosta huomasivat eron leviävän dominoefektin tavoin ystäväpiirin, suvun ja työkavereiden keskuudessa.

- Henkilön taipumus erota riippuu omien ystävien erohistorian lisäksi myös näiden ystävien tilanteesta, McDermott kuvaili.

Ystävien erojen lisäksi myös työkavereiden ja suvun sisäisillä eroilla oli vaikutusta omaan avioeroon. Tutkimustulokset antoivat myös ymmärtää, että suuri määrä avioeron läpikäyneitä ystäviä voi olla haitaksi omalle avioliitolle. Mitä enemmän eronneita tunnet, sitä suuremmassa riskissä oma liittosi on.

Vaikka moni uskoo, että lapset vähentävät eron mahdollisuutta, tiedemiehet eivät löytäneet tutkimuksessaan tästä minkäänlaista näyttöä.

Lähde: DailyMail

Lue lisää:

Kommentoi »