Terve.fi

Näin selviät erosta - 5 askelta

Näin selviät erosta - 5 askelta
Avioero: Tänä päivänä noin joka toinen avioliitto Suomessa päättyy eroon. Avioero on Suomessa helppo ottaa, mutta se ei silti tee eroamisesta yhtään helpompaa. Lue lisää.
Julkaistu: 13.1.2010

Tänä päivänä noin joka toinen avioliitto Suomessa päättyy eroon. Avioero on Suomessa helppo ottaa, mutta se ei silti tee eroamisesta yhtään helpompaa. Väestöliiton tutkimuksen mukaan viisi yleisintä avioeron syytä ovat:

  1. Uskottomuus
  2. Päihteet
  3. Läheisyyden ja rakkauden puute
  4. Erilaiset elämänarvot ja – tavoitteet
  5. Erilleen kasvaminen

Tässä The Sunista poimittuja vinkkejä erotilanteeseen. Ohjeet ovat brittiläisen parisuhdeterapeutti ja kirjailija Paula Hallin kirjasta ”How to have a healthy divorce”.

1. Hyväksy, että suhde on ohi

Eron jälkeiset ajatukset, kuten ”mitä jos..” tai ”ehkä vielä..” on hyvä haudata heti alkuunsa. Eron jälkeen on syytä ajatella jotain aivan muuta, kunhan se on positiivista.

Suunnittele hauska ilta ystävien kanssa tai mieti minne suuntaisit seuraavan lomamatkasi. Menneessä eläminen ja turhien toiveiden elätteleminen vain pitkittävät eroprosessia ja tekevät siitä entistä vaikeamman.

2. Opi siitä, mikä suhteessa meni pieleen

Pohdi tarkkaan, mikä suhteessa tai avioliitossa meni pieleen. Yritä rakentaa uusi suhde exäsi kanssa niin, että voitte kommunikoida paremmin. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli teillä on yhteisiä lapsia. Vanhempien tulisi pystyä puhumaan lastensa asioista ilman riitelyä.

Selvitä itsellesi parisuhteeseenne liittyvät ongelmat ja eroon johtaneet syyt, kuten oma vastuusi, kumppanisi ongelmat sekä asiat, joita kumpikaan ei hallinnut. Ota asioista opiksesi, jotta tiedät mitä virheitä välttää seuraavassa parisuhteessasi.

3. Kokoa itsesi

On täysin normaalia ja jopa terveellistä suoda itselleen eron jälkeinen suruaika, jonka aikana voit surra asioita, joita ex-kumppanissasi jäät kaipaamaan. On hyvä myös muistella asioita, joita entisessä kumppanissasi et jää kaipaamaan.

Ota kynä ja paperia, kirjota ylös kaikki epämiellyttävät asiat entisessä parisuhteessasi ja muista varata aikaa uuden vapautesi juhlimiseen.

4. Hae tukea ystäviltä ja perheeltä

Eroon liittyviä ongelmia ei kannata pohtia yksin, vaan hakea reilusti tukea lähimmäisiltä. Asioita on hyvä puida esimerkiksi luottoystävän kanssa, mutta on myös tärkeää tavata ihmisiä, jotka vievät ajatuksesi muualle vaikkapa hauskanpidon merkeissä.

Jos sosiaalinen verkostosi on kuihtunut kasaan parisuhteen aikana, yritä rakentaa se uudelleen. Hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin on hankkia uusia harrastuksia.

5. Aseta tulevaisuuden tavoitteita

Ero on aina käännekohta elämässä ja riippuu täysin itsestä, mihin suuntaan elämä lähtee kulkemaan suhteen päätyttyä. Avioeron kohdatessa edessä on yleensä epämiellyttäviä käytännön asioita, kuten taloudelliset ja oikeudelliset asiat, jotka on pakko hoitaa.

Käytä tämä aika pohtiaksesi, minkälaisen tulevaisuuden itsellesi haluat: mitkä toiveesi, unelmasi ja täyttämättömät tavoitteesi haluaisit vielä toteuttaa. Hyväksy menneet, nykyiset ja tulevaisuuden olosuhteet. Saatat huomata, että elämäsi vasta alkaa eron jälkeen.

Lähde: The Sun

Lue lisää:

Kommentoi »