Neljä kymmenestä amerikkalaisesta aurinkosuojasta ei täytä suojakertoimesta antamiaan lupauksia, selviää Medscapen uutisoimasta paikallisesta kuluttajatutkimuksesta.
Suojakerroinlupaukset osin reilusti yläkanttiin
Yli 70 tutkitusta aurinkosuojasta 28 ei täyttänyt antamiaan lupauksia.
Kaksi aurinkovoiteista sai testissä suojakerroinarvon 8, kun niiden lupaus oli 50.
Kuluttajatutkimuksessa tarkasteltiin Yhdysvalloissa myynnissä olevien auringolta suojaavien voiteiden, suihkeiden, puikkojen ja kasvovoiteiden suojakertoimen voimakkuutta. Tarkastelussa oli niin aikuisille kuin lapsille tarkoitettuja tuotteita.
- Aiheesta myös: Miksi ihminen palaa auringossa?
Perinteiset suojat peittoavat mineraalisuojat
Kaikkiaan 17 aurinkosuojaa pääsi kuluttajatestauksesta vastaavan organisaation suositeltujen tuotteiden listalle.
– Kaupoissa on paljon hyviäkin aurinkosuojia, kuluttajatutkimuksista raportoivan julkaisun apulaispäätoimittaja Trisha Calvo lohduttaa.
Sinkkioksidia ja titaanidioksidia eli titaanivalkoista sisältävät mineraaliaurinkosuojat osoittautuivat tutkimuksissa heikommiksi kuin kemialliset aurinkosuojat.
Neljän vuoden takaisessa tutkimuksessa mineraaliaurinkosuojista vain 26 prosenttia täytti lupauksensa suojakertoimesta. Kemiallisten aurinkosuojien osalta tulos oli 58 prosenttia.
- Lue lisää: Vältä nämä virheet aurinkovoiteen kanssa
Testausjärjestelmässä toivomisen varaa
Kuluttajatutkimuksessa vapaaehtoiset levittivät iholleen aurinkosuojaa ja pulikoivat sen jälkeen vedessä. Tämän jälkeen heidän ihonsa altistettiin UV-säteilylle.
Aurinkosuojateollisuuden mukaan kyseinen testausmenetelmä ei vastaa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) testausjärjestelmää.
Teollisuuden mukaan tuotteet testataan aina etukäteen ja teollisuuden omissa testeissä aurinkosuojat ovat täyttäneet FDA:n vaatimukset.
FDA:n vaatimisissa testeissä on kuitenkin yksi ongelma: aurinkosuojateollisuuden ei tarvitse julkaista tai raportoida testiensä tuloksia, vaan ainoastaan tehdä ne.
Erot testien välillä huolestuttavia
– Erot yhtiöiden omissa tutkimuksissa ja kuluttajatutkimuksissa ovat suuria ja herättävät huolta, melanoomaa tutkivan säätiön toimitusjohtaja, tohtori Tim Turnham sanoo.
Yhdysvaltalaisen ihosyöpäsäätiön varapuheenjohtaja Elizabeth K. Hale on tohtori Turnhamin kanssa samoilla linjoilla.
– Testauksen tulosten perusteella suosittelisin ostamaan aurinkosuojan, jonka suojakerroin on vähintään 30, Hale neuvoo.
Hän perustelee suositustaan sillä, että aurinkosuojaa on harmittavan usein tapana levittää liian ohuesti. Samoin nyt saadut tulokset pakkausten suojakertoimien epäluotettavuudesta kannustavat valitsemaan mieluummin liian tehokkaan kuin liian heikon suojakertoimen.
Käytä reilusti ja lisää usein
– Paras aurinkosuoja on kuitenkin se, jota todella käytät, Turnham muistuttaa.
Purkkiin jäädessään suurimmastakaan suojakertoimesta ei ole mitään iloa.
Levitä siis aurinkosuojaa reilusti. Lisää sitä vähintään kahden tunnin välein ja vieläkin useammin, jos hikoilet tai käyt välillä uimassa.
Lähde:
Lue myös: