Vältä nämä virheet aurinkovoiteen kanssa

Vältä nämä virheet aurinkovoiteen kanssa
Jos välität ihosi terveydestä, käytä aurinkovoidetta. Hyvä aurinkovoide suojaa auringossa palamiselta, vähentää ryppyjen ja laikkujen muodostumista ja ihosyövän riskiä, mutta paraskaan voide ei suojaa jos sitä käyttää väärin.
Julkaistu 25.6.2015

Kelvon aurinkovoiteen mukaan nappaaminen kaupan hyllyltä on tärkeää – yhtä tärkeää on sen oikeaoppinen käyttö. Useimmat sortuvat käyttämään aurinkovoidetta puolihuolimattomasti ja kärsivät sitten seuraamuksista kesän kauniimpina päivinä. Dermatologit jakavat viisauttaan everydayhealth.comin nettisivuilla tavallisimmista erheistä ja kuinka välttää niitä:

Virhe 1: Laitetaan vasta rannalla 

Jos aloitat aurinkovoiteen levittämisen istuessasi pyyhkeen päällä hiekkarannalla, kerjäät tulla poltetuksi. Aurinkorasva tulisi laittaa iholle 20 minuuttia ennen kuin edes astut ulos kotoa, koska sen verran voiteen vaikuttavien aineiden kestää suurin piirtein imeytyä.

Virhe 2: Käytetään liian vähän 

Pieni sormenpäällinen ei riitä. Sopiva mitta koko ruumiin suojalle on noin shottilasillisen verran aurinkorasvaa. Levitä myös teelusikallinen siitä kasvoille, korville ja kaulalle.

Virhe 3: Huulet jäävät ilman 

Uuden tutkimuksen mukaan 63 % aurinkovoiteen käyttäjistä ei rasvaa huulia. Huulet ovat ihosyövän yleinen ilmenemiskohta. Pidä myös mielessä se, että huulten muutenkin herkkä iho on sitä haavoittuvaisempi auringonsäteille, mitä kosteammat ne ovat.

Virhe 4: Laitetaan vain kerran 

Aurinkovoidetta ei voi läpsäistä kerran iholle ja olettaa sen riittävän. Suojakerros tulee uusia noin kahden tunnin välein ja useammin, jos hikoilee paljon.

Virhe 5: Levitetään liian rajusti 

Liian voimakkaasti levitetty aurinkorasva menettää melkein neljänneksen sen tehosta. Aurinkovoidetta ei kannata hieroa: muutama sivellys iholle on parempi. Jos sinulla on tapana hangata ja jynssätä rasvaa itseesi, kannattaa harkita aurinkovoiteen ostamista suihkutettavassa muodossa.

Virhe 6: Pilvinen sää jää huomiotta 

Vaikka aurinkoa ei olisikaan näkyvillä, 80 prosenttia UV-säteilystä saavuttaa silti ihon. Usein myös perusajattelutapa on väärä: aurinko on vaarallinen muulloinkin kun aurinkoa otettaessa.  Auringon haitalliset säteet läpäisevät auton lasinkin.

Kommentoi »