Terve.fi

Selkäkivusta uusi kansansairaus

Selkäkivusta uusi kansansairaus
Selkäkipu: kyselytutkimuksen mukaan 15-64 -vuotiaista noin kolmannes oli kokenut selkäkipua menneen kuukauden aikana.
Julkaistu 24.10.2006

Vuosituhannen vaihteessa toteutetun kyselytutkimuksen mukaan 15 – 64-vuotiaista suomalaisista noin kolmannes oli kokenut selkäkipua menneen kuukauden aikana, naiset hivenen enemmän kuin miehet. Heistä 10 prosentilla oli edeltävän vuoden aikana todettu lääkärin toteama selkäsairaus tai kulumavika.

Kansantaudin kriteerit täyttyvät, kun sairaus on yhdellä prosentilla väestöstä. Selän vuoksi eläkkeellä oli liki 50 000 selkäsairasta.

Mikä altistaa selkäkivulle

Yhteyksiä on havaittu nykyisen liikkumattoman elämäntavan ja selkäoireiden välillä. Samoin staattisilla hankalilla työasennoilla, tärinällä, autolla ajolla, stressillä ja työtyytymättömyydellä on merkitystä ongelmien yleisyyteen.

Mistä selkäkivut syntyvät

Viiltävä, jalat alta pudottava vihlaisu on yleensä välilevyvaurion aiheuttama. Välilevykudos sallii selän liikkeet, vaimentaa tärähdyksiä normaalitilanteessa. Sen vaurioituessa se voi päästää sisältöään ulos ja näin joko kemiallisesti (sisältö on hyvin hapanta) tai mekaanisesti ärsyttää jalkaan meneviä hermojuuria.

Kun kipu on sitten jalassa, on syntynyt iskias. Vanhemmiten hermojuurikanavan ahtaus voi synnyttää vastaavia pitkittyviä oireita.

Makaaminen ei paranna

Tuoreessa selkäkivussa tulee välttää vuodelepoa hoitomääräyksenä. Lääkärin tulee kannustaa jokapäiväisiin askareisiin kivun sallimissa rajoissa ja turvata riittävä kipulääkitys.

Kotikonsteina kotiapteekin kipulääkkeitä voi käyttää ja samoin pyrkiä välttämään paikalleen jäämistä eli kuten veteraanipotilaani sanoi: ”Tuleen ei saa jäädä makaamaan”.

Kipupotilas pyrkii usein reagoimaan kipuun jännittämällä lihaksiaan ja varomaan kaikkia mahdollisia liikkeitä. Tämä varoitus on virheellinen: selkä on luotu liikkumaan ja pitkään käyttämättömänä se menettää notkeutensa ja sairausloma- ja kipukierre on valmis syntymään. Lyhyt sairausloma voi olla paikallaan.

Selän liikkuvuus kuntoon

Pitkittyvissä selkävaivoissa (yli 6 viikkoa) korostuu liikehoidon ja liikunnan merkitys ja fysioterapeutin ohjanta liikkuvuutta ja yleiskuntoa parantaviin harjoituksiin on paikallaan. Selkäkoulustakin on apua, samoin kuin ns. näyttöön perustuvista selän hoitomenetelmistä. Selän alamäestä kielivät notkeuden menetys; sukat ja kengät eivät mene jalkaan kuten ennen, ja muutkin taivutukset ovat vaikeita.

Jos oireet ovat edelleen jalkaan säteileviä, lääkäri harkitsee kuvantamistutkimuksia ja niiden perusteella – joskin harvoin – leikkaushoitoa.

Pitkittyneissä, yli 12 viikkoa vanhoissa tilanteissa tuppaa lääkehoidon teho laskemaan ja liikunnan ja elastisuuden palauttaminen korostumaan hoitona.

Kun kipu on saatu hallintaan ja notkeuden palauttaminen on alkanut, ei ole syytä lopettaa liikuntaa: harrastuksina ja hoitoina vesikävely ja juoksu ovat turvallisia, selän toimintakyvyn ylläpidossa kuntosaliharrasteet, itämaiset tanssit, maastohiihto, sauvakävely jopa ratsastus jne. tärinävapaat lajit ovat sopivia.

Selän hoidon opetusta jo koulussa

Ranskassa selän hoidon opetus käynnistyy jo kouluvaiheessa, liityhän länsimaiseen elämäntyyliin poikkeuksellisen runsas selkäsairastavuus.

Nyt tätä ohjausta halutaan Suomeenkin. Toivotan nämä koulutunnit tuki ja liikuntaelin ja liikuntalääketieteen erikoislääkärinä tervetulleiksi.

Kommentoi »