Orgasmi: Mikä on orgasmi?
Artikkeli
Mikä on orgasmi?
Lue lisää aiheesta: : Seksuaalisuus ja seksi

Orgasmi on fyysinen ja usein myös psykologinen ja mentaalinen hyvänolontunne, joka aiheutuu seksuaalisen kiihottumisen laukeamisesta. Orgasmissa lähtee lämmin voimakas aaltomainen mielihyvän tunne alkaen sukupuolielimistä ylitse koko vartalon.

Yleensä orgasmia edeltää seksi joko yksin tai kumppanin kanssa. Vaikka orgasmi tuntuu yleensä mahtavalta, ei sen tulisi olla seksin ainoa tarkoitus tai päämäärä. Jokainen meistä ratkaisee orgasmin tärkeyden omalla tavallaan ja itselle sopivaksi. Orgasmin saamista voi harjoitella ja sen voi saada monellakin eri tavalla. Toiset eivät saa orgasmia penetraatiossa, mutta onnistuvat saamaan sen esimerkiksi suuseksillä tai käsin hyväilemällä. Lisäksi sen voimakkuus voi vaihdella suuresti.

Mies tulee lyhyesti ja ytimekkäästi

Miehen orgasmissa tapahtuu tavallisesti eturauhasen, virtsaputken ja peniksen tyvessä olevien lihasten nopeita, rytmikkäitä supistuksia. Yleensä orgasmi kestää kolmesta kymmeneen sekuntiin. Miehen orgasmia ei kuitenkaan tulisi sekoittaa ejakulaatioon eli siemensyöksyyn, sillä mies voi saada orgasmin ilman siemensyöksyä ja ejakuloida saamatta orgasmia. Yleensä mies kuitenkin kokee siemensyöksyn orgasmin yhteydessä.

Miehen orgasmia seuraa lepovaihe, jonka aikana kiihottuminen ei yleensä ole mahdollista. Tämän vaiheen kesto vaihtelee minuutista kokonaiseen päivään asti yksilöllisistä tekijöistä johtuen. Joillakin miehillä lepovaihetta ei ole.

Naisen orgasmi on voimakas

Naisella orgasmi saa emättimen ulomman osan orgasmivyöhykkeen supistelemaan noin 0,8 sekunnin välein ja supistuksia saattaa tulla jopa 12 kertaa. Kohdun runko myös supistelee ja näiden supistusten laajuus on melko suoraan verrannollinen orgasmin voimakkuuteen. Nainen ei orgasmin aikana voi välttämättä hallita eri lihasryhmiä ja niissä yleensä tapahtuukin tahattomia supistuksia ja kouristuksia. Peräaukon sulkijalihaksessa tapahtuu myös supistuksia samanaikaisesti emättimen supistusten kanssa.

Lisäksi jotkut naiset kokevat voimakkaan seksin aiheuttaman punastumisen, joka johtuu ihon lisääntyneestä verenkierrosta.

Orgasmi ei ole pelkkä suoritus

Varsinkin uuden kumppanin kanssa seksi saattaa olla vielä toiseen tutustumista, jolloin haluaa näyttää, että alapää pelaa toisen toivomalla tavalla. Silloin orgasmi on yleensä se maaliviiva, jonne halutaan päästä. Tämä saattaa luoda suuriakin onnistumispaineita, eikä silloin seksistä nauti oikealla tavalla.

Suorituskeskeisen orgasmin tavoittelun sijaan kiintymykseen perustuvassa suhteessa korostuvat keskinäinen kunnioitus, huomioiminen ja vastavuoroisuus. Tällaisten olosuhteiden vallitessa voi kukin osapuoli tulla kohdatuksi ja hyväksytyksi myös seksuaalisesti kokonaisena ihmisenä.

Lähteet: Tohtori.fi, Väestöliitto

Lue lisää seksistä:

Naisen seksivietti kohenee punaviinin voimin

Kuinka vietellä unelmien mies?

Itsetyydytyksen historia - harmittomasta ongelmaksi

Miksi nainen epäonnistuu sängyssä?

Suomalainen ei hae apua seksittömään parisuhteeseen - tyytyy masturboimaan

3.08.2009
Kirjoittaja
Mika Luosujärvi

Olen koulutukseltani medianomi vuosimallia 2010, mutta olen ehtinyt tekemään jos jonkinmoisia sekatyömiehen hommia toimittajan työni lisäksi. Intohimojani ovat musiikin soitto ja kuuntelu sekä keikoilla käynti, joskin vastapainoksi tankkaan kiinnostuneena psykologiaa tai rentoudun hyvän elokuvan vieteltävänä.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Seksuaalisuus on voimavara
Seksuaalisuus on ihmisen perusvietti, jota ilman ei olisi ihmistäkään. Se on kiinteästi elämään liittyvä mielen ja kehon ominaisuus. Se kiehtoo,...
Artikkeli
Seksistä nautitaan vielä vanhemmallakin iällä
Seksuaalisuudella, jolla on niin iso rooli nuoruudessa, on paljon kestävämpi vaikutus kuin nuoret yleensä huomaavat. Se saattaa virkistää elämää...
Artikkeli
Makuuhuoneen kutsumattomat vieraat
Seksuaalisuus on ihmiselle se kaikista intiimein ja salatuin asia. Jokaisen meistä on itse tehtävä matka omaan seksuaalisuuteemme, löydettävä omat...
Artikkeli
Näin käytät kondomia
Jokainen kondomi on yksittäispakattu käyttövalmiiksi. Ennen kondomin pukemista varmistetaan sen avautumissuunta. Kondomin päähän jäävä...

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Harva mies tuntee naisen anatomian niin hyvin, että voisi kehuskella...
Artikkeli
Kun tarkastellaan sitä huomion määrää, jonka mies keskittää vyön alapuolelle,...

Seksuaalisuus ja seksi - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset