Kauneus ja Terveys

Vuotavat silmät

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 19.12.2005

Kysymys:

Olen 34-vuotias nainen, 165 senttiä pitkä ja painan 60 kiloa. Ongelmani alkoi noin kolme vuotta sitten. Yllättäen silmäni alkoivat vuotaa ja kirvellä. Vaivaa on paikkaa ja aikaa katsomatta milloin vain, kotona, töissä ja ulkoillessa. Oireita on viikoittain, ei tosin joka päivä, mutta ympäri vuoden. Yöllä silmät eivät sentään vuoda. Olen huomannut, että väsyneenä silmät vuotavat enemmän ja herkemmin. Olen kokeillut kaikkia apteekista ilman reseptiä saatavia silmätippoja ja -geelejä, mutta vaikutus on ollut hetkellistä. Alan vähitellen kyllästyä tähän nenäliina taskussa kulkemiseen ja selittelyyn, etten itke.

Minulla on silmälasit, kaukonäkö oikea silmä sf +1.00, cyl -1.00 , ax 10 ja vasen silmä sf +1.25 cyl -1.00 ax 160. En ole koskaan käyttänyt piilolinssejä.

Luin netistä, että oireet voivat liittyä myös reumaan tai Sjögrenin oireryhmään. Olisiko aihetta mennä silmälääkärille tai riittäisikö yleislääkärillä käynti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Arvelen, että ongelmasi on silmien kuivuminen, niin hassulta kuin se jatkuvan vuotelun puolesta kuulostaakin. Ainakin oireesi ovat kuin suoraan oppikirjasta.

Tyypillistä on, että oireet ovat usein aamuisin pahimmillaan, sillä kyynelnesteen erittyminen on terveelläkin öisin vähäisintä. Myös tuuli, savu ja pöly ärsyttävät kuivasilmäisyydestä kärsivää. Koneellinen ilmastointi näyttää ärsyttävän monia.

On selvää, että kaikki fysiologiset toiminnot heikkenevät iän myötä, mutta sinun kohdallasi ei ole kyse siitä. Joskus ongelman aiheuttaa sidekudossairaus, kuten esimerkiksi reuma. Sairaus iskee tällöin myös kyynelrauhasiin. Niin sanotussa Sjögrenin oireyhtymässä vaurioituvat myös sylkirauhaset, mikä johtaa myös suun kuivumiseen.

Tiedetään myös, että kuivasilmäisyys liittyy muun muassa sellaisiin ihosairauksiin kuten psoriaasi, atooppinen ekseema, taliköhnä ja ruusufinni, mutta kuvauksesi perusteella ei kohdallasi näytä olevan kyse ainakaan näistä sen enempää kuin reumastakaan. Iän mukanaan tuomat hormonaaliset muutokset aiheuttavat osalla naisista tätä häiriötä. Eräs kilpirauhassairaus, Basedowin tauti voi olla joillakin syyllinen. Lääkkeistä erityisesti beetasalpaajat voivat olla oireilun aiheuttajana.

Diagnoosin tekeminen kuuluu silmälääkärille. Yleislääkäri voi arvioida kyynelerityksen määrää Schirmerin kokeella: imupaperi asetetaan alaluomen ja silmän väliseen lokoseen. Viiden minuutin kuluttua mitataan taitekohdasta kostunut imupaperiosuus. Normaali tulos on vähintään yli 5 millimetriä. Silmä on puudutettava tipoilla ennen koetta.

Hoito keskittyy ärsyttävien syiden minimointiin ja silmien kostuttamiseen tipoilla. On hyvä, että ilmankosteus on riittävä. Vetoa silmiin on vältettävä. Saunalöylyjen on syytä olla turkkilaisen saunan tyyppiset, lauhkeat ja kosteat.

Kosteuttavia tippoja on melkoinen liuta, ja jokaisen on etsittävä itselleen sopiva. On hyvä tietää, että on olemassa potilasyhdistys, Sjögrenin syndrooma -yhdistys, ja lisäksi neuvoja ja apua saa Suomen Reumaliitosta. Netistä löytyvät näillä hakusanoilla yhteystiedot. Mutta sitä ennen on päästävä diagnoosin tekoon, ja ehdotan siksi silmälääkärikäyntiä.

Edellä mainittu Sjögrenin oireyhtymä on reumatautien yhteydessä tai itsekseen esiintyvä sairaus, joka johtaa kyynel- ja syljenerityksen vähenemiseen. Suun kuivuminen vaikuttaa maku- ja hajuaistiin, ja suun limakalvoilla voi esiintyä halkeamia. Monilla potilailla on nenän karstaisuutta ja taipumus hengitystietulehduksiin. Pahimmillaan sairaus voi vaikuttaa kiusallisesti emättimeen, ja sairauteen voi liittyä muutoksia haimassa, maksassa, nivelissä tai kilpirauhasessa. Kyseessä on periaatteessa siis niin sanottu systeemisairaus, ja diagnoosin tekeminen kuuluu reumatologille.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.