Terve.fi

Voiko napatyrä aiheuttaa lapsettomuutta?

Voiko napatyrä aiheuttaa lapsettomuutta?

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Navan toisella puolen havaittiin noin 1,5 cm napatyrä, joka reponoituu. Tosin ultraäänikuvan mukan vatsalaukku on ehjä eikä reikää, joka olisi tukkeutunut muulla kudoksella. Kun nousen ylös, voi tuntua kipua ja kuukautisvuoto alkaa seuraavana päivänä tai heti, jos en makaa. Myös tunne kuin jotain irtyoaisi napatyrän kohdalta. Epäiltiin suolen liikkuneen, jonka liepeessä rasvaa ja tämä painaa vatsalaukkua.

Kaksi toivotun vauvan surullista keskenmenoa eli kohtukuolemaa enkä ole tehnyt aborttia koskaan enkä silloin. Myooma eli lihaskasvain todettu, jolloin kohdun sisäpuolen osa voitiin poistaa. Osa on kohdun sisällä. Myooman poiston jälkeen kuukautisvuodon aiheuttamat kohtukrampit loppuivat, joitka myös liittyivät hermostumiseen. Äskettäin kanssani lasta haluava mies räpätti mulle autossa, hermostuin sekä pitkällä automatkalla kohtukramppi, kun en päässyt parempaan asentoon autosta istumasta vyön ja turvavyön kiristäessä. Tunne kuin jotain irtoaisi napatyrän kohdalta. Seuraavana päivänä kuukautisvuoto suruksi alkoi, kun kärsimme lapsettomuudesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vatsan lihaskerrosta yhdistävän sidekudossäikeistön (linea alba) pettäessä voi syntyä tyräaukko, joka on kuitenkin pienellä toimenpiteellä ommeltavissa kiinni.
On epätodennäköistä, että se aiheuttaisi vuotoja.
Jos on vatsa-, kuukautis- tai yhdyntäkipuja, pitää endometrioosin mahdollisuus sulkea pois. Jäljellä olevalla myoomakudoksellakin voi olla merkitystä keskenmenoissa. Tunnut olevan herkkä ihminen, jolle stressikin voi aiheuttaa elimistön häiriöitä.
Suosittelen, että käyt gynekologilla selvittämässä tilannetta.Tyräaukon sulkeminen on kirurgille helppo asia.
Toivon, että lapsensaantiasia ratkeaa parhain päin.

Julkaistu: 6.12.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.