Terve.fi

Vatsa pullottaa rumasti

TtM, ravitsemusterapeutti

Anette Palssa
Julkaistu 23.9.2013

Kysymys:

Olen hoikka ja urheilullinen. Vatsaani kertyy usein ilmaa, ja se pömpöttää rumasti. Vaiva on kiusallinen työpaikalla. Minulla ei ole mitään kipuja, ja vatsani toimii muuten normaalisti. Onko kaasun muodostuminen merkki jostain sairaudesta, yliherkkyydestä tai huonosta ruoansulatuksesta? Jos syön vatsani täyteen ja kerralla monenlaisia ruokia, vatsani on pallona.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vatsavaivat ovat usein hyvin kiusallisia, mutta niin sanottuun toiminnalliseen vaivaan eli oireiluun ei yleensä löydy mitään fysiologista sairautta. Jos oireet ovat jatkuneet pitkään eivätkä helpotu muutamassa viikossa, olisi syytä sulkea pois ainakin keliakia. Lääkäri osaa arvioida, tarvitaanko lisätutkimuksia, esimerkiksi suoliston tähystystä. Keliakia voi oireilla hyvinkin lievästi. Vaivasi kuulostavat tyypillisiltä ärtyvän suolen oire- yhtymältä (IBS). Se ilmenee tyypillisesti vatsakipuina, turvotuksena, ilmavaivoina, ripulina tai ummetuksena. Oirekirjo on laaja ja vaihteleva. Stressi voi pahentaa tuntemuksia.Hoitona on oireiden lievittäminen ruokavaliolla. Muista syödä rauhallisesti ja pureskella kunnolla. Tasainen ateriarytmi on myös hyväksi. IBS-oireita aiheuttavat paksusuolessa fermentoituvat hiilihydraatit, niin sanotut fodmap-hiilihydraatit (Fermentable Oligo-, Di- and Mono-saccharides And Polyols). Näiden hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta helpottaa yleensä merkittävästi oireita. Fodmap-hiilihydraatteja on runsaasti muun muassa – rukiissa, vehnässä, ohrassa – omenassa, päärynässä, isokivisissä hedelmissä, vesimelonissa ja näistä valmistetuissa mehuissa – sipulissa, purjossa, valkosipulissa – kaaleissa, parsassa – palkokasveissa – ksylitolissa ja muissa sokerialkoholeissa Tavoitteena on vähentää fodmap-kuormitusta aiheuttavia ruoka-aineita, mutta ihan täysin niitä on lähes mahdoton ja turhakin karsia. Ruokavalioon jää paljon syötävää, vaikka alussa voi tuntua, että kaikki tuttu ja turvallinen karsitaan.IBS-oireiselle sopivat yleensä muun muassa: – kaura, tattari, riisi, hirssi – marjat (lukuun ottamatta kirsikkaa, karhun-vadelmaa), sitrushedelmät, kiivi, hunajameloni – salaatit, tomaatti, kurkku, paprika, kesäkurpitsa, porkkana, lanttu, nauris – pieninä määrinä kukka- ja parsakaali, punajuuri, herneet, avokado Syö 4–6 viikkoa mahdollisimman vähän fodmap- hiilihydraatteja ja kokeile sitten järjestelmällisesti ruoka-aineiden sopivuutta. Toiset voivat syödä vaikka sipulia, mutta hedelmät aiheuttavat paljon oireita. Jotkut taas ovat herkkiä kaikille. Suurin osa laillistetuista ravitsemusterapeuteista on perehtynyt toiminnallisten vatsaoireiden hoitoon. Jo yksi vastaanottokerta riittää usein ruokavalion toteuttamiseen ja ravintoaineiden saannin varmistamiseen. Hyvää tietoa suoliston ja vatsan hyvinvoinnista on myös tervevatsa.fi-sivustolla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.