Terve.fi

Vatsa- ja ruoansulatusvaivat

Jarkko Kuoppala

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala

Kysymys:

Olen 34 vuotias mies. Ei perussairauksia. Minulla on ollut vatsavaivoja yli 2 kuukautta. Oireena ovat iltaa kohti pahaneva turvotus ja runsaat ilmavaivat.Vatsa toimii yleensä ainakin 2-4 kertaa päivässä. Tarve ulostaa tulee äkillisesti esimerkiksi liikkuessa ja heräämisen sekä aterian jälkeen. Ulostamisen jälkeen oireet helpottavat. Aterian jälkeen vatsaa kipristelee pitkään ja se voi toimia useamman kerran pienen määrän. Uloste on normaalin väristä ja papanamaista, mutta se on kauttaaltaan punaruskean liman peitossa. Minulle on epäselvää, onko tämä verta. Sitä tulee myös ilmavaivojen mukana ja jää paperiin pyyhittäessä. Mihin tämä viittaa? Aiemmin ulosteen päällä on ollut kirkkaanpunaisia verirantuja se vuoksi olen käyttänyt apteekissa myytäviä voiteita ja puikkoja. Vaivan alkaessa ei ollut verisyyttä tai limaisuutta. Se on tullut myöhemmin, ehkä muutama viikko sitten.Olen tehnyt apteekissa myytävän keliakiatestin, tulos oli negatiivinen. Miten tätä pitäisi hoitaa ja onko aihetta epäillä jotain vakavaa sairautta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Kertomasi perusteella sinulla ei ole ripulia. Tämä puhuu tulehduksellista suolistosairautta (Colitis ulcerosaa tai Chronin tautia) vastaan ja samoin keliakiaa vastaan. Punaruskea lima kuulostaa veriseltä. Veri saattaa toki tulla esimerkiksi pukamista, mutta asia kannattaa kuitenkin selvittää. Suositan käyntiä lääkärin vastaanotolla.

Syöpäsairaus on iässäsi hyvin epätodennäköinen vaivan aiheuttaja.

Ystävällisin terveisin,

Jarkko Kuoppala

Julkaistu: 25.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.