Terve.fi

Vakava nivelrikko vaivaa

Fysioterapeutti, terveysvalmentaja

Marko Pirhonen
27.10.2015

Kysymys:

Olen 61-vuotias nainen. Sairastan nivelrikkoa ja pehmytkudosreumaa. Kärsin kovista lonkka- ja selkäkivuista. Myös pakarani ovat alkaneet kipuilla voimakkaasti, eivätkä jumppa tai lääkkeet auta. Pahimmillaan en voi edes istua, vaan minun on oltava liikkeellä.

Mikä auttaisi? Olen allerginen tulehduskipulääkkeille, eikä Panacod auta. Kiputila vaihtelee. Joskus en voi istua viikkoon. Tämä rasittaa myös henkisesti.

Tietokonekuvaus nivelrikosta tehtiin viime vuonna. Siinä huomattiin, että alin selkänikamani on tuhoutunut. Onko mitään tehtävissä?

Vastaus:

Kuulostaa siltä, ­että kyseessä on todellakin ­pitkälle edennyt nivelrikko selkärangan nikamissa. ­Sen syitä ei tunneta, eikä täsmälääkkeitä siksi ole keksitty. Kivun ­hoito ei poista ongelmaa, eikä nivelrikko parane, vaan sen kanssa joutuu elämään.

Yli miljoona suomalaista kärsii ­nivelrikosta. Usein ­vai­va on pieni,­ mutta ­tilanteesi on päinvastainen.­ Lanne­selän nivel­rikko voi aiheuttaa hermo­puristusta. Se tuntuu puutumisena ja hermosärkynä ­pakaroissa ja ­raajoissa. Selkärangassa ­nivelrikko voi ahtauttaa ­selkä­ytimestä tulevien hermojen luisia aukkoja. Siitä seuraa alaspäin säteilevä selkäkipu.

Kuvailemasi alimman selkänikaman ­tuhoutuminen kertoo ­ongelmasta, joka on erittäin vaikea ­hoitaa ilman ­selän jäykistämistä eli luudutus­leikkausta. Siihen voisivat ­ottaa kantaa kirurgian asiantuntijat.

Yritä edelleen löytää sinulle sopivia ­liikuntamuotoja, jotka ylläpitävät selän kuntoa ja toimintaa. Kokeile­ uintia tai vesijuoksua. Harjoita erityisesti vatsan ja ­selän ­syviä lihaksia. Tee staattisia ­pitoja. Aloita kevyistä­ lankku­liikkeistä polvet ­lattiassa. Voit myös vetää vatsaa sisään ja pitää sen jännityksessä ihan kuin laittaisit housun­napin kiinni.

Selän syviä lihaksia vahvistat pienillä kierto­liikkeillä, jolloin rangan pienet lihakset aktivoituvat. Tuo ­keppi tai mopinvarsi hartioille, pidä takapuoli seinässä, ­kehossa pieni etunoja ja tee kepillä nopeasti lyhyttä, 10–20 ­sentin kiertoliikettä.

Aseta kylmäpussi ­kipualueelle 15 minuutiksi kerrallaan. Toista kylmähoitoa useita kertoja päivässä. Jotkut saavat apua akupunktiosta. Kokeile, auttaisiko se sinua.

Pidä itsesi mahdollisimman paljon liikkeessä. ­Käytä erityisesti kehon syviä lihaksia ja rentouta selkä. Kun jännität pakaroita, lonkat toimivat paremmin. Varmista,­ että pakaralihakset tekevät töitä silloinkin, kun teet esimerkiksi lantionnostoa lattialla. Venytä lisäksi lonkan koukistajia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.