Terve.fi

Vähäinen unimäärä ja keho/aivot

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala
Julkaistu: 19.1.2018

Kysymys:

Olen 20-vuotias nainen, ja olen kärsinyt vähän alle kaksi viikkoa eräänlaisesta unettomuudesta, jolloin olen nukkunut noin 4 tuntia vuorokaudessa. Tällöin on esiintynyt mm. keskittymishäiriöitä ja melko satunnaista väsymyksen tunnetta. Tänä ajanjaksona koin myös melko voimakkaan väsymyksen tunteen, jonka jälkeen sainkin levättyä noin 30 minuuttia. Muu väsymys on sen sijaan ollut usein hetkellistä, ja lieventynyt ja lopulta melkein kadonnut. Muita muutoksia olotilassa en ole tuona aikana huomannut. Olen myös yleensäkin nukkunut yössä noin 4-6 tuntia. Varsinainen huolenaiheeni on kuitenkin tämän vaikutus aivoihin; minulla on esiintynyt jonkinlaisia ongelmia myös lähimuistissa, jolloin epäilen puhutun ajanjakson vaikuttaneen kognitiivisiin toimintoihin. Kykenevätkö mahdollisesti unettomuudesta rappeutuneet aivosolut uusiutumaan/palautumaan? Olen aikaisemmin myös valvonut muutamia yksittäisiä öitä, sekä syksyllä 2016 minulla oli toinen uneton, arviolta noin 2-3 viikon mittainen ajanjakso. Tilanne on jo unensaannin osalta kuitenkin alkanut paranemaan, jolloin en mielestäni tarvitse unettomuuteen lääkitystä. Olen tietoinen unen merkityksestä aivotoiminnalle, ja halusin kääntyä asiassani lääkärin puoleen ja kuulla siten tilanteeseeni henkilökohtaisempaa kannanottoa.
Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,
Unenpuute tunnetusti heikentää aivojen suorituskykyä. Kyseessä on kuitenkin onneksi palautuva tila, joka korjaantuu nukkumalla riittävästi. Näin ollen kertomastasi ei ole sinulle pysyvää haittaa, kunhan jatkossa nukut riittävästi.
Ystävällisin terveisin, Jarkko Kuoppala

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.