Terve.fi

Vaeltava ihottuma

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 10.2.2016

Kysymys:

Hei,

n. 1,5 vuotiaalla atooppisesta ihosta kärsivällä pojallani on muutaman päivän ajan ilmennyt vaeltavaa iho-oiretta.

Iholle tulee valkoisia noin nuppineulan ja siitä hiukan isompia paukama/kohoumaryppäitä, joiden ympärille muodostuu punottava alue. Isoimmillaan alue on ollut n. 7cm läpimittainen, pienimmät alueet muutaman paukaman ja sentin kokoisia. Alkoi selästä 9.2., siirtyi sieltä vasempaan jalkaan 10.2.. Paukamat ja punotus kestävät muutaman tunnin, jonka jälkeen iho-oireet katoavat ja siirtyvät toiseen paikkaan. 9.2. sauna laajensi oireita ensimmäisellä kerralla, uinti ja viileä vesi sen jälkeen rahoitti ihon täysin. Toinen saunakerta ei tehnyt mitään. Muita oireita ei ole, pikku nuha tosin, nenä vuotaa.

Muutoin iho ollut erinomaisessa kunnossa, hoitona ollut maine base -suolakylvyt n. 4krt/vko, 10 min. ja apteekista saatava la roche-posayn lipikar baume voide. Pärjätty ilman kortisonia koko talvi.

Loma Orlandossa ja Karibialla (Meksiko, Honduras, Belize) marras-joulukuun taitteessa. Muilla perheenjäsenillä ei mitään oireita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Paikkaa vaihtava, usein hieman koholla oleva vaihtelevankokoisista täplistä/laikuista koostuva ihottuma on nokkosrokkoa eli urtikariaa. Joskus se voi liittyä allergiaan (lääke, ruoka-aine tms.), mutta yleensä sille ei löydy mitään syytä ja vaiva menee muutamassa päivässä ohi. Jos ihottuma kutisee tai haittaa muuten, sitä voi hoitaa suun kautta otettavilla antihistamiineilla. Voiteet eivät auta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.