Sairaudet

Vaeltava ihottuma

10.2.2016 Terve.fi
Kysymys

Hei,

n. 1,5 vuotiaalla atooppisesta ihosta kärsivällä pojallani on muutaman päivän ajan ilmennyt vaeltavaa iho-oiretta.

Iholle tulee valkoisia noin nuppineulan ja siitä hiukan isompia paukama/kohoumaryppäitä, joiden ympärille muodostuu punottava alue. Isoimmillaan alue on ollut n. 7cm läpimittainen, pienimmät alueet muutaman paukaman ja sentin kokoisia. Alkoi selästä 9.2., siirtyi sieltä vasempaan jalkaan 10.2.. Paukamat ja punotus kestävät muutaman tunnin, jonka jälkeen iho-oireet katoavat ja siirtyvät toiseen paikkaan. 9.2. sauna laajensi oireita ensimmäisellä kerralla, uinti ja viileä vesi sen jälkeen rahoitti ihon täysin. Toinen saunakerta ei tehnyt mitään. Muita oireita ei ole, pikku nuha tosin, nenä vuotaa.

Muutoin iho ollut erinomaisessa kunnossa, hoitona ollut maine base -suolakylvyt n. 4krt/vko, 10 min. ja apteekista saatava la roche-posayn lipikar baume voide. Pärjätty ilman kortisonia koko talvi.

Loma Orlandossa ja Karibialla (Meksiko, Honduras, Belize) marras-joulukuun taitteessa. Muilla perheenjäsenillä ei mitään oireita.

Vastaus
Vastaaja Jarmo Salo
LT, lastentautien erikoislääkäri

Paikkaa vaihtava, usein hieman koholla oleva vaihtelevankokoisista täplistä/laikuista koostuva ihottuma on nokkosrokkoa eli urtikariaa. Joskus se voi liittyä allergiaan (lääke, ruoka-aine tms.), mutta yleensä sille ei löydy mitään syytä ja vaiva menee muutamassa päivässä ohi. Jos ihottuma kutisee tai haittaa muuten, sitä voi hoitaa suun kautta otettavilla antihistamiineilla. Voiteet eivät auta.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi