Kauneus & Terveys

Uskallanko mennä niksauttajalle?

Marko Pirhonen

Fysioterapeutti, terveysvalmentaja

Marko Pirhonen

Kysymys:

Alaselkäni on usein niin kipeä, että minun on vaikea päästä aamulla ylös sängystä. Kipu saattaa säteillä pakaroihin ja jalkoihin. Hieronta auttaa, mutta ei poista ongelmaa. Kannattaisiko minun mennä niksauttajalle, jos kyse onkin nikamaongelmasta? Onko vaaraa, että hermot vaurioituvat? Miten löydän oikeanlaisen avun?

Näytä vastaus

Vastaus:

Selkävaivat ovat yleisiä, haasteellisia ja pitkäaikaisia. Kipu voi johtua selän käyttämättömyydestä tai liian kovasta harjoittelusta. Kyse voi olla myös selän virheasennosta tai nukkumisesta vääränlaisessa vuoteessa.

Säteilevä kipu johtuu usein hermoärsytyksestä. Ärsytyksen syynä voivat olla välilevyongelmat tai jopa lihaskireydet. Kerroit hieronnan hieman helpottavan ongelmaa. Se antaa viitteitä siitä, että kohdallasi saattaa olla kyse lihasperäisestä ongelmasta. 

Selkäsi tilanne on ehdottomasti hyvä tutkia ja osaavissa käsissä saat varmasti hyvän avun. OMT-fysioterapeutti, naprapaatti ja kiropraktikko ovat erikoistuneet selän hoitoon. 

Jos testeillä todetaan, että ongelmat johtuvat liikehäiriöistä ja ovat nikamissa, niitä avataan turvallisilla tekniikoilla ja kivut vähenevät. 

Jos epäillään, etteivät manipulaatio- tai mobilisaatiohoidot sovi sinulle, sinut lähetetään kuvantamistutkimuksiin. Näin varmistetaan hoidon turvallisuus. 

Ammattilaisilta saat myös itsehoito-ohjeet selkäsi hyvinvoinnin parantamiseksi. Tärkeää on, että itse motivoidut hoitamaan, kuntouttamaan ja vahvistamaan selkää. Tarkastele myös sitä, mikä sänkysi kunto on ja millainen patja sopisi kehollesi parhaiten.

Julkaistu: 27.10.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.