Terve.fi

Ulosteen veri

Ilkka Kuisma

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma

Kysymys:

Hei, olen 34-v mies ja minulla on istumatyö. Viime syksynä minulle tehtiin peräpukamien hirtto + paksusuolen täydellinen tähystys. Suoli oli täysin terve ja hirttokin auttoi oireisiin (verenvuoto). Nyt vaiva uusiutui ja minulle tehtiin taas pukaman hirtto. Tästä seurasi kuitenkin kipua ja jomotusta sekä valtava ponnistuksen tarve. Tuntui kuin koko ajan olisi kakkahätä. Menin päivystävälle lääkärille joka tähysti peräsuoleni ja totesi että suoli on ärtynyt, verestävä sekä hieman tulehtunut. Sain hoidoksi peräpuikkoja joita olen käyttänyt nyt kolmen päivän ajan. Puikot ovat auttaneet jomotukseen ja ikävään tunteeseen. Puikkojen käytöstä on kuitenkin aiheutunut se että ulosteessani on joka kerran tuoretta verta, sellaisina punaisina viiruina ja raitoina. Joskus verta on ulosteen loppuosassa. Myös paperiin pyyhittäessä tuoretta verta esiintyy paljon.

Veren vuotaminen huolestuttaa paljon. Voisiko kyse sittenkin olla jostain vakavasta? Mitä tässä kannattaisi tehdä? Tuntuu että pukaman hirtto aiheutti paljon pahemmat oireet ja olisi ollut parempi olla hirttämättä sitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tärkeää on, että äskettäin tehty colonoskopia eli paksunsuolen tähystys antoi normaalin limakalvokuvan. Kun on tehty kaksi pukamien hitrrotoimenpidettä, ei ole ihme, että peräsuolen limakalvo on ärtynyt. Vähäinenkin limakalvon manipulointi voi aiheuttaa limakalvon ärsytystä ja vuotoa. On hyvin todennäköistä, että vuoto loppuu viikon kuluessa.  Sen ajan on hyvä käyttää paikallislääkitystä. 

Mikäli kivut ja vuoto jatkuvat viikon jälkeen, suositan ottamaan yhteyttä hirton suorittaneeseen kirurgiin.

Tuskin mitään vakavaa on oireiden syynä.

Julkaistu: 14.5.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.