Terve.fi

Toivonsa menettänyt

Anu Vaulakorpi

farmaseutti, sairaanhoitaja

Anu Vaulakorpi

Kysymys:

Hei,Hei, olen 43 vuotias mies ja kilpirauhaseni on poistettu 9 vuotta sitten (2005) liikatoiminnan vuoksi. Arvot ovat olleet pitkään viitearvoissa, mutta minulla on silti vajaatoiminnan oireita. Etenkin nivelkivut ovat toisinaan pahat. Asiaa tutkittiin reumana, mutta reumalääkärin mielestä minulla ei reumaa ole. Sittemmin minulle annettiin fibromyalgia diagnoosi teveyskeskuksessa. Olen lukenut, että thyroxin ei kaikille sovi, joten pitäisikö minunkin kokeilla Liothyron lääkitystä? Thyroxin annos on nyt 0,15mg päivässä. Olen kokeillut nostaa annosta hieman, kuitenkin oireet muuttuvat hetimiten liikatoiminnan oireiksi. Kilpirauhasarvot ovat olleet tasolla S-TSH = 0.65  ja  S-T4-V = 20 (25.02.2013)  sekä S-TSH = 0.20 ja S-T4-V = 24 ja S-T3-V = 5.3 (16.11.2012). Uudempia arvoja en valitettavasti löytänyt. Olen jäänyt pois työstäni kipujen vuoksi, eikä tulevaisuus näytä valoisalta. Terveyskeskus ei anna lähetettä erikoislääkärille, koska arvot ovat kunnossa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Tämänhetkinen viitearvo S-TSH -arvolle on 0,5 – 3,6 mU/l. Siihen verrattuna kyseinen arvo on sinulla tosiaan viiterajoissa (ainakin tuossa viimeisimmässä mainitsemassasi tuloksessa). Ongelma näissä kilpirauhasasioissa on se, että varsinkaan yleislääketieteen puolella niistä ei ole kovin laaja-alaista tuntemusta. Se on kuitenkin todettu, että tosiaan pelkät arvot eivät aina kerro koko totuutta, vaan yksilölliset erot ovat suuria. Sinun kohdalla kilpirauhanen on siis kokonaan poistettu, joten sen oma toiminta ei enää vaikuta elimistössäsi. Yleensä ensisijainen lääkitys tällöin on aina Thyroxin. Jos kuitenkin koet tilanteesi hankalaksi, niin suosittelisin käymään erikoislääkärin, eli endokrinologin vastaanotolla. Jos terveyskeskus ei anna sinne lähetettä, on sinne mahdollista hakeutua yksityisesti. Monilla yksityisillä lääkäriasemilla työskentelee endokrinologeja. Tietenkin tämä käynti tulee kalliimmaksi, mutta siellä voisit keskustella muista mahdollisista lääkevaihtoehdoista. Liothyron -lääkkeen kokeilumahdollisuudesta päättää siis yleensä aina erikoislääkäri ja tämä lääke vaatii lääkäriltä  erityisluvan hakemista FIMEA:lta. Lääkkeellä ei siis ole automaattista myyntilupaa Suomessa. Lääke on myös huomattavasti kalliimpi kuin Thyroxin ja sitä annostellaan useammin. Nyt olisi kuitenkin ensisijaisen tärkeää, että käyt sinulle suunnitelluissa laboratoriokokeissa ja käytät Thyroxin -lääkettä annetun ohjeen mukaisesti. Lääkemuutoksista olisi aina hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa. Pienetkin vaihtelut siinä voivat vaikuttaa merkittävästi olotilaan ja annosmuutoksia ei pitäisi tehdä ilman laboratoriokokeita tai lääkärin antamaa ohjetta.

Kaikesta huolimatta aurinkoista kesää Sinulle ja toivottavasti saat apua ongelmaasi!

Julkaistu: 5.6.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.