Terve.fi

toistuvat virtsatietulehdukset

urologian erikoislääkäri

Riitta Rönkä

Kysymys:

Olen 26-vuotias nainen. Ongelmanani on viime vuosina olleet toistuvat virtsatieinfektiot. Tänä vuonna niitä on minulla ollut noin kymmenen! Olen käynyt eri lääkäreillä ja useilla gynekologeilka, mutta he eivät ota ongelmaani tosissaan. Olen syönyt tulehduksiin estolääkettä, josta seurauksena oli koko ajan pieni kipu sekä, se että virtsat tuli useasti alle. Käytössä on ollut karpalokapselit,c-vitamiinit ja maitohappobakteerikapselit. Mikään ei auta. Osaisitko neuvoa miten tästä olisi järkevä jatkaa eteenpäin. Tämä ongelma rajoittaa elämääni, en voi saunoa, en uida. Minun pitää jatkuvasti yrittää juoda useita litroja vettä päivässä että vaivani pysyisivät eded vähän pidempään poissa. Mikä neuvoksi!?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. Yritän päästä hiukan jyvälle vaivastasi. Yleensä toistuvia virtsatieinfektioita selvitellään virtsateiden ultraäänitutkimuksella ja virtanäytteellä. Varmistellaan, että onko ollut kyse bakteeriperäisestä tulehduksesta vai virtsatietulehdukselle tyypillisestä oireilusta. Useimmiten tarkastellaan virtsaamista yleensäkin, elikkä potilas pitää pari vuorokautta virtsaamispäiväkirjaa sekä kontrolloidaan ultraäänellä jäännösvirtsa. Mikäli näissä ei tule esille selittävää, voidaan tehdä lisäksi virtsarakon tähystys. Jos virtsaputken seutuun liittyy kipuilua, voidaan tähystyksen yhteydessä tehdä myös virtsaputken laajentaminen, joka yleensä helpottaa virtaputken kipua. Varmaankin olet saanut neuvot, että ennen yhdyntää virtsarakko tulee tyhjentää, seksin aikana on suositeltavaa käyttää liukuvoidetta (esim Ceridal) ja seksin jälkeen alapesu vedellä on suositeltavaa. Edellä mainitut asiat kuuluvat toistuvan virtsatietulehduksen perusselvittelyyn. Mikäli estolääkitykseen mennään, siihen voi kysyä ohjeita infektiolääkäriltä. Toivottavasti vastaukseni oli tyhjentävä. Tarpeen mukaan vastaanotolle ja toivottavasti saisit kokea, että vaivaasi suhtaudutaan asianmukaisesti.

Julkaistu: 13.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.