Terve.fi

Tiako?

Tiako?

Hannu Laaksovirta

neurologian erikoislääkäri

Hannu Laaksovirta

Kysymys:

Hei Hannu!
Olen perusterve 44v nainen. Pari päivää sitten lamppukaupassa ollessani tuntui hetken että vas silmäni oli pimeä. Tilanne meni ohi alle sekunnissa joka saikin minut miettimään oliko silmä hetken tosiaan poissa pelistä vai kuvittelinko vain.. mitään muuta selvästi neurologista oiretta ei ollut.

Asia jäi kuitenkin mietittymään ja tänään kävinkin perusteellisessa silmien tutkimuksessa jossa katsottiin silmän pohjat, paineet ym. Kaikki oli kunnossa eli ei ollut ainakaan silmäperäistä.

Minua vaivaa mahdollisuus että kyseessä olisi tia- kohtaus? Tai kaulavaltimoista lähtevä ongelma..? Silmälääkärin mielestä alle sekunnin täysi musta hetki ei viittaisi Tia- kohtaukseen. Veikkasi että kirkkaat valot olisivat saattaneet olla syynä, minulla on jäänyt hieman valoherkät silmät SMILE- leikkauksen jälkeen.

Verenpaineet normaalit ja kolesteroli 3,8. En tupakoi. Aivokuvat otettu 01/2007 huimausoireiden takia, siellä ei ainakaan silloin ollut synnynnäisesti poikkeavaa. Ajattelisin etten kuulu riskiryhmään mutta jäi mietittymään kävisinkö vielä pään kuvassa/ kaulavaltimoultrassa varmuuden vuoksi?

Myönnän että saatan ylireagoida, tätini sai juuri aivoverenvuodon ja on hoidettavana sairaalassa niinpä pienikin oire huolettaa.

Kiitos vastauksestasi:-)

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Tämä 44-vuotias nainen elää terveesti. Hyvä juttu. Näin ollen en katsoisi, että kyseessä on riskiryhmään kuuluminen yhdestä aivoverenkiertohäiriön sairastaneesta sukulaisesta huolimatta. Tämä ei riitä.

Olen varsin vahvasti samaa mieltä silmälääkärin kanssa. Toisen silmän näön menetys, amaurosis fugax, on todella yksi laji TIA:aa eli ohimenevää aivoverenkiertohäiriötä. Syy on tällaisissa tilanteissa yleisimmin kaulavaltimossa. Kuitenkaan noin lyhyt – alle sekunti – ei oikein sovi TIA:aan. Myös se, että tapaus sattui lamppukaupassa, viittaa jonkinlaiseen, jostakin kulmasta tulleeseen häikäistymiseen. Oire ei myöskään sovi muuhun, itse silmäperäiseen tilaan mielestäni, ja olisihan silmälääkäri näitä sitten kommentoinut.
Pään kuvassa käymistä en pidä tarpeellisena. Näin lyhyt episodi, jos olisikin aivoverenkiertoperäinen, ei yksittäisenä pään tietokonekerroskuvauksessa näkyisi. Säteilyä vain tulisi. Tätä toisaalta voisi välttää magneettikuvauksella, mutta löytääkö sekään jotain näin pientä, on epätodennäköistä. Helpompi ja tämän oireen selvittelyssä pitkälle riittävä olisi tuo kaulasuonten Doppler- eli ultraäänikuvaus. Varmuuden vuoksi tämäkin. Kiirettä ei ole, ellei oire ala toistua.

Julkaistu: 20.11.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.