Sairaudet

Testosteronin tasot

23.11.2014 Terve.fi
Kysymys

Hei

Olen 35 v. mies ja huolissani testosteronitasosta. Pituus 171cm ja paino 95 kg. Olen liikunnallinen, perus terve,lihaksikas ja taustaltani 18 vuotta kuntosalia harrastanut. Muutaman vuoden ajan olen kärsinyt mielialan laskusta, aloitekyvyttömyydestä, hikoiluista, unettomuudesta ja haluttomuudesta. Lääkäri diagnosoi masennuksen ja määräsi mielialalääkkeen, mutta nyt syötyäni niitä jo vuoden en tunne niistä saavani apua. Nyt oloni on entistä huonompi ja oireet vain voimistuvat. Luin netistä että miltei kaikki tuntemani oireet sopivat alhaiseen testosteronitasoon. Kävin omatoimisesti mittauttamassa testosteronitason verikokein. Tulokset: S-Testo 15, S-SHBG 54  ja vapaa S-Testo 190. 

Olisiko näiden tulosten perusteella syytä hoitaa hormonitason laskua eikä masennusta? 

Vastaus
Vastaaja Riitta Rönkä
urologian erikoislääkäri

Hei,

Testosteroni taso näyttää olevan viitealueella. Vapaan testosteroni tasoon ei kannata tuijottaa, sillä se on mittausmenetelmänä epäluotettava. Vapaata testosteronia arvioidaan laskennallisesti määrittämällä SHBG sekä kokonaistestosteroni.  Oireesi voivat silti sopia kivesten vajaatoiminnan aiheuttamiksi. Suosittelisin kontrolli verikokeiden ottamista, joissa on mitattuna aivolisäkehormonit: LH, PRL, lisäksi hormonit uudemman kerran S-Testo, S-TestoVL, SHBG sekä estradioli = E2. Nämä mielestäni tulisi määrittää, jotta voidaan arvoida onko hormonituotannossa jotain ongelmaa. Mittaukset tulee tehdä klo 8-10 välisenä aikana. Useimmiten myös verensokerin, veren rasva-arvojen ja kilpirauhasarvojen määrittäminen on tärkeää tämäntyyppisissa oireissa.

Huomio kiinnittyy pituuteen ja painoosi. Jos olet 171cm ja 95kg, on painoindeksi 32 = merkittävä lihavuus. Ilmeisesti olet lihaksikas ja tämän vuoksi BMI laskuri ei ole kohdallasi täysin oikea systeemi mitata kehon koostumusta. Minusta olisi kiinnostavaa tietää rasva prosenttisi ja myös tuo estradioli taso sekä vyötärönympärys. Mikäli kehossasi on runsaasti rasvaa, vaikuttaa se merkittävästi myös kivesten testosteronin erittymiseen. Kivesten tuottama Testosteroni hajoaa osittain estradioliksi ja varastoituu naishormonina rasvakudokseen. Tämä rasvakudoksen sisältämä naishormoni antaa aivolisäkkeelle väärän signaalin ja vähentää kivesten testosteronituotantoa. Näin ollen rasvakudoksen vähentämisellä voi vaikuttaa kivesten kykyyn tuottaa testosteronia enemmän. 

Testosteroni arvo 15 nmol/l ei täytä vielä testosteronikorvaushoidon aloittamisaiheita.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi