Kauneus & Terveys

Tarvitsenko kalsiumlisää, kun olen allerginen maitoproteiinille?

TtM, ravitsemusterapeutti

Anette Palssa

Kysymys:

Olen parikymppinen kilpaurheilija. Minulla todettiin maitoproteiiniallergia.

Olen joutunut jättämään kaikki maitotuotteet pois. Käytin niitä ennen todella paljon.

Syön monipuolisesti ja terveellisesti: lihaa, kanaa, kasviksia, täysjyvätuotteita sekä riisiä. Pidän myös huolta hyvien rasvojen saannista. Kalaa en kuitenkaan syö.

Saanko riittävästi kalsiumia ravinnosta, vai pitäisikö minun tästä lähtien syödä päivittäin kalsiumtabletteja? Tarvitseeko tableteista pitää välillä taukoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suosittelen sinulle kalsiumlisää. Aikuisen olisi hyvä saada kalsiumia 800 milligrammaa vuorokaudessa. Suomalaisten ruokavaliossa maito ja maitotaloustuotteet ovat keskeinen kalsiumin lähde. Jonkin verran kalsiumia saadaan myös kalasta, siemenistä ja pähkinöistä sekä joistakin kasviksista ja hedelmistä. Näistä on kuitenkin haastavaa koota kalsiumia riittävästi.

Apteekissa myydään monia hyviä kalsiumlisiä. Valitse valmiste, jossa on mukana D-vitamiini. Se on välttämätöntä kalsiumin imeytymiseen. Kalsiumia tarvitaan päivittäin, joten valmisteen ottamisessa ei tarvitse pitää taukoa.

Julkaistu: 22.6.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.