Terve.fi

Tarttuminen ampullista

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu: 15.6.2017

Kysymys:

Hei! Olen sairastunut ahdistuneisuushäiriöön, johon liittyy voimakkaita pelkotiloja sekä pakko-ajatuksia. Mielessäni on alkanut pyörimään skenaario, jossa insuliinikynäni vaihtui B- tai C-hepatiittia sairastavan ihmisen kanssa työpaikallani. Kuinka suurella todennäköisyydellä neula päästää ihonalaiskudoksesta tartuttavaa virusta ampulliin (Lantus ja Novorapid kynä kyseessä)? Ja kuinka kauan virus eläisi kynässä tai yleisesti kehon ulkopuolella? Mikäli kynää käyttää vaihtumisen jälkeen, sairastuuko hepatiittiin? Joskus kynä on jäänyt esille potilaiden ruokasaliin, enkä ole katsonut sen perään.

Olen diabeetikko ja teen töitä sairaalassa.

Olisin erittäin kiitollonen vastauksesta hepatiittiin liittyen. Kyseinen ajatus palaa mieleeni joka yö ja häiritsee nukkumista.

Näytä vastaus

Vastaus:

B-ja C-hepatiittivirukset tarttuvat vain verikontaktin välityksellä. Insuliinikynällä ihonalaiseen rasvakudokseen pistettäessä on hyvin pieni riski, että viruksia siirtyisi neulan kautta ampulliin. Mikäli neula osuu isompaan verisuoneen, riski hieman kasvaa, mutta on olemattoman pieni. Virus elää vain muutamia tunteja kehon ulkopuolella. Riski sairastua, jos kynä on vaihtunut, on olemattoman pieni. Varmuuden asiasta saa, kun tutkituttaa verestä vasta-aineet: S-HBV-T, S-HCVAb. Ne voi saada työterveyshuollon tai terveyskeskuksen kautta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.