Terve.fi

Sydäninfarktiko kohtalona?

sisätautiopin professori

Markus Juonala
Julkaistu 30.10.2015

Kysymys:

Hei,

Olen 45-vuotias mies. Ilmeisesti minulla on perintötekijöiden kautta suurentunut valtimotaudin riski: isän puolelta on kuoltu usein jo keski-iässä sydäninfarktiin ja äidin puolelta vanhemmalla iällä aivohalvaukseen.

Minua neljä vuotta vanhempi veljeni kuoli vähän aikaa sitten onnettomuudessa. Ruumiinavauksessa hänellä todettiin yllättäen sepelvaltimotauti, rasvoittunut aortta ja vanha sydäninfarktiarpi. Olin tiedosta häkeltynyt, sillä hän oli urheilullinen, lihaksikas ja rasvaprosentti tosi alhainen ja elämäntavat olivat todella kunnossa.

Oma tilanteeni on paljolti veljeni kaltainen: liikun ja olen erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa. Nyt pystyn kasvispainotteisella ruokavaliolla ja liikunnalla pitämään arvot kiikun kaakun kurissa (10/15: Trigly 2.75, Kol 5, HDL 1.10 LDL 3.4). Olisiko mielestäsi statiini- tai joku muu lääkitys syytä aloittaa ennaltaehkäisevästi kaiken varan vuoksi? Voiko suonten kalkkeutumista jotenkin diagnosoida, niin ei tarvitsisi huolehtia “suvun kurjaa kohtaloa” tai mahdollisesti syödä statiineja turhaan?

Kiitän vastauksesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valtimotaudin riskitekijöiden (kolesteroliarvot, verenpaine, tupakointi, sukuriski) perusteella voi arvioida omaa valtimotautiriskiään Finriski-laskurilla www.thl.fi/fi/web/kansantaudit/sydan-ja-verisuonitaudit/finriski-laskuri. Sepelvaltimoita on myös mahdollista kuvata tietokonekuvauksella, johon kuitenkin liittyy merkittävä säteilyrasitus.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.