Terve.fi

Sitkeä yskä huolestuttaa

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall
Julkaistu 7.12.2016

Kysymys:

Hei, Olen 39 vuotias mies ja minua huolettaa melko pitkään jatkunut yskä. Minulla ei ole muita sairauksia taustalla ja tuo yskä on oikeastaan ainoa oire. Sitä esiintyy oikeastaan vaan kun hengästyn tai joskus kylmä ilmakin voi sitä aiheuttaa. En yski muuten ns. levossa tai yöllä ollenkaan. Yskä on sellaista kuivaa. Yskää on ollut nyt n. parisen kuukautta. Ja se ei tosiaan muuten vaivaa, jos en hengästy. Muuten terveydentilani on ihan hyvä eikä ole sen suhteen mitään poikkeavaa. En hengästy helpommin ja kunto yhtä hyvä kun aiemminkin.

Tämä huolettaa minua, koska olen tupakoinut reilut 20 vuotta, nyt lopettanut n. puoli vuotta sitten. Että onko syytä huolestua ja pitäisikö mennä tutkimuksiin?

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. Aikuisella yskää pidetään pitkittyneenä, kun se on kestänyt yli 2 kuukautta ja sen syy kannattaa aina selvittää. Tavallisia syitä ovat mm. poskiontelotulehdus, astma ja ruokatorven refluksitauti. Näihin kaikkiin on olemassa hyvät hoitokeinot. Lisäksi on toki harvinaisempia syitä, kuten keuhkoahtaumatauti (mille tupakointi altistaa), tietyt lääkkeet, jne. Yleensä kliinisen lääkärintutkimuksen lisäksi tarkistetaan mm. keuhkokuva, poskionteloiden röntgen- tai ultraäänitutkimus, keuhkojen toimintakokeita (mm. PEF-mittaus) ja joskus tarvittaessa laboratoriokokeitakin. Suosittelen lääkärin vastaanotolle hakeutumista! Ystävällisin terveisin, Ari Rosenvall

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.