Sairaudet

sentraali vajaatoiminta

11.11.2014 Terve.fi
Kysymys

Olen 41 v nainen. Verenpainetautia hoidettu 10 vuotta koska alapaine ollut yli 100 mutta yläpaine hyvä. Lääkkeinä cardace5mg, orloc10mg, hydrex semi puolikas, amloratio5mg. Minulla migreeni, joka ollut oireeton useita vuosia. Kolme vuotta sitten sain pahan näköhäiriön, jossa toinen puoli kuvasta vääristyi ja sen jälkeen kova paine tulee päähän ponnistaessa ja hikiliikunnassa. Sitä seuraa pieni jomotus takaraivossa. Kuvauksessa ei poikkeavaa, arveltiin migreenin muuttaneen muotoaan. Siihen sain estohoidoksi triptyl 10mg.

Pari vuotta on minua vaivannut uskomattoman kova uupumus ja mikään uni ei piristä. Väsymyksen syyksi arveltiin stressi ja kalium oli välillä alhaalla. Siihen syön kaliumia päivittäin. Uupumus ei ole poistunut vaan sen lisäksi tullut palelu(vuoden ajan), turvotus. painoa roimasti lisää, silmät vuotavat ja punoittavat, kuiva iho, muistihäiriöt, saamattomuus, lihasten heikkous, pahinta on kun aivot on jotenkin sumussa ja ei jaksa tehdä mitään. Kesken kotitöiden pitää mennä lepäämään.

Masentunut en ole, sillä minulla on aina ollut energiaa ja luonteeni on iloinen ja positiivinen. Voisiko kilpirauhasella olla vaikutusta? Arvot oli tsh 1,33 ja th4 oli 14. Työterveyshoitaja sanoi, että voisi olla viite aivolisäkeperäisestä kilpiraushasen vajaatoiminnasta.

Mielellään kokeilisin lääkettä josko auttaisi. Olen kuullut että koelääkitystä on määrätty paremmillakin arvoilla. Niin ja lisäksi sydämen muljahtelut/ rytmihäiriöt tullut iltaisin säännöllisesti parin kuukauden ajan. Selän takia menoss lääkäriin, mutta miten kilpirauhanen? Tämä uupumus on niin totaalista, attä haluaisin jo elämään kiinni takaisin. Meillä monta lasta ja heitä pitäisi jaksaa hoitaa…T. Riittamarika

Vastaus
Vastaaja Jukka Sirén
LKT, ylilääkäri

Hei. Kysymyksesi ei ole varsinaisesti kirurgin alaa, mutta koska tähän kysymykseesi et tule saamaan täyttä vastausta muualtakaan, annan tässä toimintaohjeita.

Kilpirauhasarvosi ovat molemmat normaaleissa rajoissa. Tätä on pidetty riittävän osoituksena siitä, että et sairasta kilpirauhasen vajaatoimintaa etkä tarvitse kilpirauhashormonivalmistetta. Asiasta on kuitenkin viime aikoina käyty keskustelua ja osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että jotkut normaalin rajoissa olevat potilaat saattavat silti olla kilpirauhashormonin puutteessa ja hyötyä sen lisästä.

Arvosi eivät ole raja-arvoja, joten tästä tuskin on kohdallasi kysymys. Kertomiesi oireiden takia hakeutuisin kuitenkin kokeneen sisätautilääkärin vastaanotolle, mieluiten endokrinologiaan erikoistuneen sisätautilääkärin, jos mahdollista. Hän pystyy parhaiten arvioimaan oirekuvaasi ja miettimään olisiko tuntemillesi oireille olemassa yhteistä nimittäjää ja tarvitaanko näiden suhteen jatkotutkimuksia.

Toivottavasti tämä vastaus auttaa jaksamaan hieman paremmin…

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi