Terve.fi

Sairastunko minäkin munasarjasyöpään

professori, ylilääkäri, gynekologinen onkologia

Ulla Puistola
Julkaistu 28.9.2015

Kysymys:

Olen 58-vuotias, kohtalaisen terve, joskin hieman ylipainoinen nainen. Synnytyksiä ei ole, vaikka lapsia olisin toki toivonutkin. Sisareni on sairastunut munasarjasyöpään 55-vuotiaana ja on hoidoissa edelleen. Tädilläni ja hänen siskollaan on todettu rintasyöpä noin 50-vuotiaana. Uhkaavatko minua nyt nuo samat taudit, ja voinko itse vaikuttaa mahdolliseen sairastumisriskiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yhdenkin lähisukulaisen sairastuminen munasarjasyöpään lisää kyllä riskiä munasarjasyöpään sairastumiseen. Tädeillänne todetut rintasyövät voivat olla satunnaisia, mutta on myös viitteitä siihen, että suvussanne osalla henkilöistä voisi olla geenivirhe, joka altistaa sairastumiselle. Suosittelisin oman lääkärinne kautta hakeutumista perinnöllisyystutkimuksiin ja tarkempiin selvittelyihin riskin arvioimiseksi. Mikäli geenivirhe teillä todetaan, niin paras ennaltaehkäisevä keino on munasarjojen ja munajohtimien ennakoiva poisto.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.