Terve.fi

Rintojen suurennus - 74168

LT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Timo Pakkanen
Julkaistu 2.12.2013

Kysymys:

Olen miettinyt rintojen augmentointia silikoni implanteilla. Mita pitkaaikaisia seuraamuksia siitä voi olla? Esim. fyysisiä haittoja, kuten mammografiassa? Kipuja? Haittaa muuten, kuten urheilussa? Tällä hetkellä mietin sangen pieniä implantteja. Miten usein minun täytyisi käydä tarkistuttamassa tuloksia leikkauksen jälkeen? Esim. kerran vuodessa loppuelämän tai harvemmin?

Kiitoksia etukäteen vastauksesta!

Vastaus:

Rintaimplantti on vierasesine ja siihen liittyen yleisin haitta on implanttia ympäröivän kapselin paksuuntuminen. Tämä voi aiheuttaa kiputuntemuksia tai esteettistä haittaa ja edelleen johtaa lisätoimenpiteen tarpeeseen. Rintaimplantin rikkoutuminen on myös mahdollista. Tällöin implantti tulee vaihtaa. Koska emme voi pysäyttää ikääntymistä tai poistaa painovoimaa, on todennäköistä, että jossakin vaiheessa rinnan muoto muuttuu ja voi tulla tarpeelliseksi poistaa löysyyttä joko muuttamalla implantin kokoa tai  muodonkorjausleikkauksen avulla, jolloin samalla poistetaan ylimääräistä ihoa.

Mammografian tekemiseen tai tulosten tulkintaan implanteilla ei yleensä ole vaikutusta. Kookkaat rintaimplantit voivat aiheuttaa kipuja, ihon venymistä ja myös haitata urheilussa.

Leikkauksen jälkeen meillä sairaala Siluetissa on leikkaukseen sisältyen kolme jälkikäyntikertaa: ompeleenpoisto seitsemän vuorokauden kuluttua ja jälkinäytöt kolmen kuukauden sekä vuoden kohdalla. Lisäksi kutsumme meillä leikatut potilaat ultraäänitutkimukseen kolmen vuoden välein leikkauksesta. Lisäksi suosittelemme normaalia ikäryhmän mukaista rintasyövän mammografiaseulontaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.