Terve.fi

Refluksitauti?

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall
Julkaistu 12.3.2018

Kysymys:

Äitini on 94-vuotias, 150 cm, 47 kg. Hän hoitaa itse kotityöt ja ulkoiluttaa koiraa kahdesti päivässä. Hänellä on verenpainelääkitys. Hänelle on ilmaantunut vatsavaivoja, polttavaa tunnetta ja happamia röyhtäisyjä. Erityisesti kumarassa oleminen pahentaa oloa, samoin jotkut ruoat. Ilman reseptiä saatava närästyslääke auttoi hyvin, mutta sellaiset on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön. Voiko tällaisia lääkkeitä käyttää pitempään, jos pitää välillä taukoa? Äiti ei haluaisi noudattaa kovin rajoittavaa ruokavaliota. Häntä voisi olla vaikea saada esim. mahantähystykseen mutta voiko esim. verikokeilla (gastropanel) saada selville jotakin?

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi! Silloin, jos kuvaamasi ja hyvin refluksitautiinkin sopivat vaivat eivät ole pelkästään tilapäisiä, vaan lääkettä tarvittaisiin jatkuvamminkin, kannattaa käydä lääkärissä. Tässä keskustellaan lisätutkimusten ja hoidon tarpeesta (mahantähystys ei aina ole tarpeellinen ja esim. Gastropanel-tutkimuksella voidaan saada hyödyllistä lisätietoa mahan limakalvojen tilanteesta). Toisaalta vaivan ilmaantumisen ja pahenemisen takana voi olla joitakin sellaisia syitä, mitkä kannattaisi selvittää; esim. särkylääkkeiden käyttö tai vaikkapa osteoporoosiin ja nikamien kasaanpainumiseen liittyvä ryhdin painuminen kumaraan, jne. Ruokavaliolla voidaan vain vähäisessä määrin tällaiseen oireiluun vaikuttaa. Ystävällisin terveisin, Ari Rosenvall

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.