Terve.fi

Refluksitaudin seurannta

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 1.3.2018

Kysymys:

Hei, olen 18-vuotias mies (182cm/68kg) ja minulla todettiin refluksitauti 14-vuotiaana. Lääkityksenä on Zolt 30mg kerran päivässä refluksitautiin ja 40mg Seronil päivässä yleiseen ahdistuneisuushäiriöön. Mahaneste tulee 10-100 kertaa päivässä suuhun asti. Kertojen määrä riippuu siitä mitä syö. Asennolla tai ajankohdalla ei ole vaikutuksia oireisiin. Toisinaan on myös rinnan poltetta. Ilman lääkettä en pärjää. Suuhun tuleva neste ei ole kovin hapanta. Näin lääkäri kuvaili tautiani: Potilaalle on tehty aiemmin gastroskopia ja tutkimuslöydös siinä normaali histologiaa myöten. Ruokatorven impedanssimittauksissa selkeää refluksitautiin sopiva löydös, myöskin oirekorrelaatio. Rekisteröintiaikana ollut 86 refluksiepisodia, joista 55 hapanta ja 31 ei-hapanta. Löydöksenä myös oirekorrelaatio. Tulos selkeä impedanssimittauksessa. Ruokatorven HR-paineen mittauksessa LES:n pituus oli 2.5 cm ja tämä menee normaalin alarajalle. LES:n tonus ei ole heikentynyt. Lisäksi runko-osassa hypokontraktiliteettiä, keski-yläosassa pieni 2 – 3.5 cm mittainen kontraktiodefekti ja kerran keskiosassa mittauksen aikana aiempi 9 cm:n mittainen puutosalue. Eli tutkimuslöydöksenä lyhyt LES, mutta sen toiminta sinällään vaikuttanut normaalilta, lievä runko-osan hypokontraktiliteetti. Lääkäri puhui kontrollikäynneistä tarvittaessa, mutta en ole kuullut mitään asiasta mitään diagnoosin jälkeen, vaikka aikaa on kulunut jo lähes 4 vuotta. Ovatko oireeni sellaisia, että ne vaatisivat kontrollikäyntejä. Lisäksi minua mietityttää hampaideni kunto, ottaen huomioon, että ne joutuvat ne ovat lähes jatkuvassa happohyökkäyksessä. Olen myös kiinnostunut happolääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista. Voivatko ne olla merkittäviä ja onko sillä mitään vaikutusta, että lääkitykseni alkoi niin aikaisin? Joudun kuitenkin todennäköisesti syömään lääkettä koko elämäni ajan. Kiitoksia vastauksestanne jo etukäteen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oireesi ovat varmaan elämää haittaavia, kun refluksia noin usein ilmaantuu. Mahanesteen nousu suuhun vaikuttaa pitemmän päälle hammaskiilteeseen haitallisesti. Happosalpaajan pitkäaikainen käyttökään ei ole aina terveellistä: suun bakteeristo voi happosalpauksen takia päästä suolistoon ja aiheuttaa joskus ripulia, koska kyseesssä ei ole normaali tila. Muita vaarallisia sivuvaikutuksia happosalpaajilla ei ole.

Mielestäni gastroenterologinen kontrolli on ehdotttomasti aiheellinen. Ehkä kirurgisella toimenpiteellä asiaa voisi auttaa paremmin kuin jatkuvalla happosalpaajalääkityksellä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.