Terve.fi

Raskaana vai ei? - 87863

Raskaana vai ei? - 87863

Mia Astikainen

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen

Kysymys:

Kuuntelimme sydänääniä kotidopplerilla?
Doppleri näyttää meille sydänäänet ja sykkeen, joka on väliltä 120-155, vaihtelevasti. Testien ja verikokeen mukaan en ole raskaana. Olen 30-vuotias ja avioliitossa. Olemme yrittäneet lasta yli puoli vuotta tuloksetta. Voiko sydänäänet kuulua silti vaikkei se näy testissä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Jos sinulle on tehty raskaustestit sekä virtsasta että verestä ja ne ovat negatiiviset, on käytännössä mahdotonta, että olisit raskaana. Verestä määritettäessä voidaan havaita erittäin pienetkin määrät istukkahormonia, joita virtsasta ei voida mitata. Sikiön sydän alkaa lyömään noin raskausviikolla viisi, jolloin veren istukkahormonin määrä on jo selvästi kohonnut. Alkuun sikiön sydän lyö paljon nopeammin kuin 120-150 lyöntiä minuutissa. Voi olla, että dopleri on mitannut sinun sykettäsi. En osaa sanoa, miksi dopleri on antanut tällaisia lukuja sillä aikuisen normaali syke on 50-100 välillä. Itse en suosittele kotidoplereita odottajille kuin aivan erityistapauksissa. Mittaukset eivät ole yhtä tarkkoja kuin ammattilaisvälineillä ja ammattilaisen tekeminä. Myös tulosten tulkitseminen voi aiheuttaa odottajassa turhaa huolta. Kerroit, että olette yrittäneet lasta yli puoli vuotta. Tämä on melko tavallinen aika naisen tulla raskaaksi, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi. Olet vielä hedelmällisessä iässä, mutta jos raskautta ei kuulu vuoden kuluessa siitä, kun jätitte ehkäisyn pois, on syytä käydä lääkärissä. Aurinkoista ja lämmintä kevättä teille!

Julkaistu: 14.4.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.