Sairaudet

Rakkulaiset munasarjat

2.10.2015 Terve.fi
Kysymys

Hei, kysyisin, että onko rakkulaisilla munasarjoilla ja munasarjasyövällä jokin yhteys? Minulla on todettu rakkulaiset munasarjat enkä ovuloi ollenkaan. Olen 27-vuotias. Syön kuukautisten aikaansaamiseksi e-pillereitä (Tasminetta). Jos syön pelkkää Terolutia, alkaa karvoitus olla häiritsevää. Tädilläni oli alle 4-kymppisenä kohdunkaulansyöpä, onko tällä mitään yhteyttä munasarjaongelmiin? Vai koskeeko perinnöllisen syövän riski vain munasarjasyöpää? Lisäksi suvussani on paljon rintasyöpää. Tulisiko minun seurata munasarjojani säännöllisillä ultraäänitutkimuksilla tai muuten? Gynekologini ei sanonut mitään. Olen käynyt ultrassa vain kerran muutama vuosi sitten. Myös lastensaanti mietityttää. Mahdollisuuksia ilmeisesti on, mutta heikommat kuin terveillä. Minulla ei ole ylipainoa tai ongelmia veriarvojen kanssa.

Vastaus
Vastaaja Ulla Puistola
professori, ylilääkäri, gynekologinen onkologia

Rakkulaisten munasarjojen (PCOS polycystiset munasarjat) yhteyttä munasarjasyöpään on tutkittu paljon. Näyttää kuitenkin ilmeiseltä että se ei olisi riskitekijä, ja niissä tutkimuksissa, joissa jotain yhteyttä todetaan, niin se on vähäinen.

Kohdunkaulan syöpä ei ole perinnöllinen ja ei siis kohdallasi riksitekijä vaikka tädilläsi se on ollutkin.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja sitä esiintyy useimmissa suvuissa. Kuitenkin, jos rintasyöpään sairastumisikä on ollut sukusi naisilla nuori eli alle 40v. ja lähisukulaisista kolme on sairastunut ( äiti, äidin sisko, sisar esim) niin jatkotutkimukset kliinisen genetiikan yksikössä ovat paikallaa. Tarkempia suvun tietoja voi antaa tuohon yksikköön tai Pohjois Suomen Syöpäyhdistyksen palvelunumeroon asiantuntijahoitajalle puhelimitse ja hän arvioi silloin tarkemmin riskitilannettasi. Nuoren iän vuoksi rintojen tutkimuksena ultraäänitutkimus on ensisijainen. Siihen ei liity säderasitusta ja tarpeen mukaan voidaan tehdä seulontatutkimuksena esim 2v välein tai röntgenlääkärin suosituksen mukaisesti.

Rakkulaiset munasarjat huonontavat raskaaksitulemisen mahdollisuuksia, mutta toki se on mahdollista. Kun lapsen hankinta on ajnakohtainen, on varmaan jo heti alkuvaiheessa hyvä käydä lapsettomuuslääkärin ( gynekologinen endogrinologia) vastaaotolla neuvonnassa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi